Eredetileg a felszámolásról való döntés szerepelt a Cyberg április 3-ra összehívott rendkívüli közgyűlésének napirendi előterjesztésében, ám időközben Rózsa Balázs, az igazgatótanács elnöke közvetett részvénytulajdonosként indítványozta, hogy inkább a csődvédelmet válasszák. A tavalyi év adózott vesztesége várhatóan eléri a 388 millió forintot az előző évi 186 milliós mínusz után. A további működés a fizetésképtelenség miatt nem biztosítható.

KAJAHU
Fotó: Etterem.hu / KAJAHU

Nagy reményekkel lépett a BÉT Xtend piacára 2019 januárjában

a gasztronómiát és a digitális technológiát összeházasító hibrid modellt

építő, franchise-bevételekre pályázó Cyberg. A környező országokban is bevezetett kajahu alkalmazás nemcsak asztalfoglalást és ételrendelést tett lehetővé, de akár chatelhettek is egymással az étteremben ülők. A 1800 forinton stratolt, az induló tőzsdei kapitalizációja 5,4 milliárd forint volt. Még abban az évben májusban nagy bejelentést tettek: megkezdték a tárgyalásokat az addig a visegrádi országokban és Ausztriában 83 étteremben kiépült franchise-lánc angliai, németországi, spanyolországi, franciaországi, oroszországi, olaszországi bővítéséről, és bejelentették a londoni nyitást.  Sőt, 2019 őszén a német 

Dr. Kalliwoda Research elemzőcég magas kockázattal vételre ajánlotta 

az adatalapú digitális technológiát franchise-rendszerben működő éttermi vendéglátással ötvöző Cyberget. Mondván, a bevételei az akkori 0,6 millió euróról 2025-re 39 millió fölé nőhetnek.

A Cyberg árfolyama 2019-től
 

A pandémia idején elszakadt egymástól a Cyberg árazása és jövedelmezősége. Miközben a cég kurzusa felülteljesítette a BUX indexet, sőt, a jóval ütésállóbb hazai kisrészvényindexet is, az árbevétele 2020 első fél évében a harmadára zsugorodott a járvány elleni védekezés jegyében elrendelt étterembezárások miatt, a vesztesége ezzel egyidejűleg a másfélszeresére nőtt. A hibrid modell révén 

a részvény szárnyalt az IT-szektorral, míg a vállalat együtt szenvedett a vendéglátással.  

Még 2021-ben is ralizott a Cyberg, amit olyan hírek fűtöttek, mint az AnyUpp alkalmazásuk bevezetése a Frei-láncba. Míg 2022 tavaszán az  amerikai Yorkville Advisors által képviselt befektetési alappal átváltoztatható kötvények kibocsátásával való finanszírozásról, illetve potenciális részesedésszerzésről aláírt, 1,2 milliárd forint keretösszegű szerződés lelkesítette a részvényvásárlókat.  

Tavaly ősszel elfogytak a jó hírek, és ahogy a technológiai részvények kifulladtak, a Cyberg árazása is történelmi mélypontokra hanyatlott. A hibridmodellben ilyenkor segíthetnének a gasztroláb fundamentumai, amikor az IT-oldal távlatos ígéreteire már nem vevő a piac. De a társaság évek óta nem tud profitot csiholni, miközben szeptember végén az is kiderült, hogy hosszú lejáratú kötelezettségei a tavalyi első fél évben 30 százalékkal, 574 millió forintra nőttek. 

A tulajdonosi körben közel 9 százalékkal érdekelt az OTP Alapkezelő, míg a közkézhányad 44 százalékos. Az igazgatóságban olyan ismert neveket is láthatunk, mint Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom korábbi vezérigazgatója vagy Nyúl Sándor, a Gránit Pólus csoport fontos embere. Továbbá feltűnő volt, hogy Tábori Ilona februárban lemondott.