Miután február végén hoppon maradt, mert a Commerzbank kaparintotta meg a Linde távozása miatt kiadó helyet a DAX-ban, a magyar gazdasági vérkeringésbe viharos gyorsasággal integrálódó Rheinmetall márciusban mégis bekerülhet a német tőzsdei cégek elit klubjába – állítja egybehangzóan Pankaj Gupta, a JPMorgan és Tom Koula, a Stifel Europe részvényelemzője.

Fotó: Jure Makovec

A fegyvereket és autóipari alkatrészeket gyártó német vállalat úgynevezett közkéz-kapitalizációja – a frankfurti börze (Deutsche Börse AG) szabályzata szerint az 5 százalék alatti részesedéssel rendelkező kisrészvényesek tulajdonában álló részvények tőzsdei értéke – ugyanis eléri a 10,3 milliárd eurót.

Ennek következtében a két szakértő szerint minden bizonnyal kiszorítja a 40 tagú DAX-ból a dialízisre specializálódott Fresenius Medical Care-t, amely így a második vonalat jelentő MDAX-ba szorul.

A Deutsche Börse várhatóan még péntek este bejelenti a döntést, amely március 20-án lép hatályba.

Ritkán fordul elő, hogy egymás után két hónapban is átrajzolják a döntéshozók a DAX mezőnyét, ám tudni kell, hogy márciusban kerül sor a rendes felülvizsgálatra, a februári döntés kényszerhelyzet eredménye volt, hiszen az összes német közül a legnagyobb kapitalizációval rendelkező Linde nem szorult ki a DAX-ból, hanem saját elhatározása nyomán az összes európai indexből kiszállt, és Amerikába igazolt át.

A DAX-ba előreláthatóan bekerülő, az egyebek között a Leopard tankokat is gyártó Rheinmetall hazánkban több céget is alapított, és 25 százalékos részesedést szerzett a 4iG-ben is.

A zalaegerszegi székhelyű Rheinmetall Hungary Zrt. lánctalpas és kerekes járműveket fejleszt és gyárt a magyar fegyveres erők számára, míg a Rheinmetall Hungary Munitions Zrt. a Veszprém megyei Várpalotán, mintegy 150 hektáron új lőszergyártó központot épít, szintén a magyar hadsereg ellátására.

Az újonnan alapított budapesti Rheinmetall Electronics Hungary Kft. pedig nagyszabású katonai és polgári projektekhez szükséges, átfogó, csúcskategóriás szoftvermegoldások fejlesztésére és tesztelésére összpontosít.

Emellett a Rheinmetall a 4iG-vel is létrehozott egy informatikai leányvállalatot Rheinmetall 4iG Digital Services Kft. (R4 Kft.) néven, amely 49 százalékban a Rheinmetall AG és 51 százalékban a 4iG tulajdonát képezi. Az alapítók célja, hogy a vegyes vállalat a Rheinmetall AG és leányvállalatai számára projekt- és üzemeltetési informatikai szolgáltatásokat nyújtson Magyarországon és világszerte egyaránt.

 

Arra, hogy milyen hatással lehet a Rheinmetall kurzusára a DAX kosarába való bekerülés, a Commerzbank egy hónap alatt bemutatott közel 15 százalékos ralija nyújthat némi támpontot. A képet azonban árnyalhatja, hogy a második számú német bank hosszú idő után remek negyedéves gyorsjelentést tett közzé, és a szigorodó európai monetáris politika is kedvez a pénzintézeti részvényeknek.

A Rheinmetall a negyedik negyedéves gyorsjelentését várhatóan március 16-án teszi közzé, ám a cég jelenleg 249 euró közelében tartózkodó részvényei az elmúlt hónapban már 9 százalékkal kerültek feljebb, az utóbbi fél évben pedig 60 százalékkal értékelődtek fel.

A Refinitiv elemzői konszenzusa mindenesetre továbbra is vételre ajánlja a papírt, 262,9 eurós, vagyis további 6 százalékos prémiumot tartalmazó átlagos célárral. A részvényt követő 14 elemző közül ketten tartásra, nyolcan vételre, négyen erős vételre minősítik a Rheinmetallt.

Több mint 140 milliárd euróval csökken a DAX összkapitalizácója a Linde–Commerzbank-cserével

Egyre veszít globális jelentőségéből a frankfurti börze.