Az áremelések miatt mérséklődő sörfogyasztás mellett is várakozáson felüli bevétel- és profitszámokkal búcsúztatta az évet az Anheuser-Busch Inbev (AB InBev). A világ első számú sörgyártójának adózott nyeresége 45 százalékkal, 2,84 milliárd euróra ugrott október és december között, ami jókora pozitív meglepetés a 2,2 milliárd eurós elemzői várakozáshoz képest. A negyedéves EBITDA 7,6 százalékkal, 4,95 milliárd euróra futott fel, a piac itt 7,1 százalékos javulásra számított. 

Anheuser-Busch InBev SA/NV Breweries And Beers Ahead of Earnings
Az Egyesült Államok sörisszáit nem zavarja az áremelés: többet költöttek italra, s alig ittak kevesebbet.
Fotó: Valeria Mongelli / Bloomberg via Getty Images

A belga társaság forgalma az egy évvel korábbi 14,2-ről 14,67 milliárd euróra bővült, a FactSet 14,41 milliárd eurós szakértői konszenzusát itt is sikerült felülmúlni. Az árbevétel organikusan 10,2 százalékkal nőtt, azzal együtt is, hogy az értékesített volumen a várt bő 2 százalékos bővüléssel szemben 0,6 százalékkal csökkent.  

Az elszabadult inflációt elszenvedő fogyasztók világszerte visszafogták sörfogyasztásukat, ezt azonban magasabb áraival több mint ellensúlyozni tudta a Stella Artois és a Budweiser márkák gyártója. 

A legnagyobb piacnak számító Egyesült Államokban a forgalom és a profit egyaránt nőtt a végrehajtott áremelés következtében, ám a drágább sör, valamint a rendkívüli téli időjárás miatt a söreladások némileg itt is mérséklődtek

A sörgyártók Európában is jórészt a fogyasztókra hárították át megugró energia- és nyersanyagköltségeiket, az áremelés hozadékaként ugyanakkor a Heineken és a Carlsberg is a sörkereslet várható apadására figyelmeztetett a kontinensen. 

A kínai piacon az értékesítés és a nyereség is erősen zsugorodott a csak decemberben feloldott, rendkívül szigorú járványellenes intézkedések következtében. A helyi leánycég arról számolt be, hogy a vendéglátóhelyek többsége február végére már újranyitott, ezért a második negyedévtől a forgalom fellendülésére számítanak. 

Az AB InBev árfolyama 2023-tól
 

Az anyacég is optimista az idei kilátásokat illetően, a továbbra is érzékelhető árnyomás és a világgazdasági lassulás ellenére az EBITDA soron 4–8 százalék közötti növekedést várnak. 

A tavalyi, egész éves eredményből a befektetők is nagyobb adagot kapnak, 

az igazgatóság ugyanis a 2021-es 50 cent után részvényenként 75 cent kifizetését javasolja, amit a tulajdonosok az április végi közgyűlésen hagyhatnak jóvá. Az AB InBev árfolyama közel 4 százalékos eséssel indította a csütörtöki kereskedést, ami délelőttre másfél százalékos mínusszá szelídült.