Az elmúlt évtizedben a palaforradalom tette az Egyesült Államokat a világ legnagyobb termelőjévé, ám úgy tűnik, hamarosan tetőzik a kitermelés a Permi-medencében, amelyhez korábban nagy reményeket fűztek. A palaipari vállalatok legnagyobb és legjobb olajkútjai a korábban prognosztizáltnál kevesebb olajat termelnek a The Wall Street Journalhoz eljutott iparági adatok szerint. Ha az ágazat visszatérne a pandémia előtti magas növekedési ütemhez, néhány év alatt kimerítené elsődleges készleteit.

Oil,And,Gas,Drilling,Rig,Onshore,Dessert,With,Dramatic,Cloudscape.
Fotó: Shutterstock

A héten tartottak egy nagy iparági konferenciát, amelyen elhanzott, hogy a palaolaj-termelés stagnálása várható, s újra növekedni fog az Egyesült Államok függősége a külföldi kőolajforrásoktól. 

A világ olajpiaca visszatér a 70-es és 80-as évek korszakába

– mondta a ConocoPhillips vezérigazgatója, Ryan Lance, aki arra figyelmeztetett: hamarosan növekedni fog az OPEC olajpiaci súlya. 
Az Egyesült Államok olajtermelése az egy évtizeddel ezelőtti, napi 7,2 millió hordóról a járvány előtt napi 13 millió hordós csúcsra emelkedett. A hazai termelés azonban tavaly már csak a pala fénykorában, 2017 és 2019 között tapasztalt éves átlagtempó egyharmadával nőtt, s még mindig nem tért vissza a járvány előtti szintekre. A kitermelés lassulása azzal magyarázható, hogy a befektetők nyomást gyakoroltak a vállalatokra: csökkentsék a kiadásokat és korlátozzák a növekedést a magasabb hozam elérése érdekében.

A vállalatok beruházások helyett osztalékra és részvényvásárlásokra költik a profitot.

Az amerikai kibocsátás körülbelül fele olyan gyorsan nőtt tavaly, mint ahogy azt az elemzők várták, s idén sem várható a kitermelés bővülésének gyorsulása az Energy Information Administration szerint.

Jellemző, hogy a Chevron, a permi térség egyik legnagyobb piaci szereplője, tavaly kevesebb olajat termelt, mint tavalyelőtt. A mendzsment a korábban vártnál magasabb kimerülési rátákra hivatkozott. A vállalat ezért felülvizsgálja terveit a permi térségben, s a súlypontot Új-Mexikóba helyezi át.  

A palatermelés lassulása miatt a globális olajpiacoknak a következő évtizedekben a közel-keleti nyersolajra kell támaszkodniuk

– mondta Scott Sheffield, a Pioneer Natural Resources Co. vezérigazgatója