A tavalyi csúcsévet követően is lendületben maradtak a hazai alapkezelők, a rájuk bízott összvagyon – decemberhez hasonlóan – újabb 2,6 százalékkal hízott, és ezzel első alkalommal átlépte a 13 ezermilliárd forintos szintet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint. Ezzel tavaly április óta már a 10. egymást követő hónapban döntött rekordot a szegmens. 

Digital Composite Image Of Businessman Using Mobile Phone
Fotó: Phongphan Supphakankamjon / EyeEm

Január végén már 13 178 milliárd forintot fialtattak az alapkezelőknél a megtakarítók, akik a 331 milliárdos bővüléshez maguk is számottevően járultak hozzá, 254 milliárd forintért vásárolva a különböző eszközökből. 

Az év eleji tőkepiaci rali ehhez 146 milliárd forintot tett hozzá. A feltörekvő és a fejlett piacokon 7-8 százalékos tőzsdei rali bontakozott ki, a hazai parketten ennél mérsékeltebb, 3,5 százalékos emelkedést könyvelhetett el a BUX. Ezt némileg mérsékelte a forint erősödése, ami nem kedvezett a hazai befektetőknek, a devizapiaci mozgások ugyanis 70 milliárd forinttal csökkentették a nem forintban jegyzett eszközök értékét.

A legtöbbet ezúttal is a kötvényalapok szedték magukra, amelyekbe 174 milliárd forintot pakoltak az ügyfelek. A jelentős beáramlás a jól alakuló árfolyamokkal együtt 7,4 százalékos gyarapodást hoztak a kategóriában, amely ezzel stabilan őrzi harmadik helyét.

A legnagyobb vagyonnal rendelkező részvényalapok 2,3 százalékos bővülést könyvelhettek el januárban. Itt is a – 68 milliárd forintos – nagybevásárlás volt a döntő tényező, amihez a tőzsdei rali és a devizaárfolyamok ellentétes irányú mozgása 17 milliárd forintot tett hozzá.

A második legméretesebb kategóriánál, az ingatlanalapoknál kisebb vagyoncsökkenés volt megfigyelhető, ami a csekély tőkebeáramlás pozitív hatását kiradírozó devizahatás számlájára írható.

A szebb napokat is látott vegyes alapokba alig néhány milliárd forint friss pénz érkezett, a terméktípus viszont a piaci felpattanás nagy nyertese volt januárban, mintegy 50 milliárd forinttal gyarapítva a kitartó befektetőket. A bő 2 ezer milliárd forintot kezelő kategória így kétszázalékos bővüléssel nyitotta az évet.

Befektetési alapok vagyona 2023. január
 

Hasonló mértékben nőtt a a harmadannyi vagyonnal rendelkező származtatott alapok vagyona is, szintén az árfolyamemelkedésnek betudhatóan. A kamatkörnyezet meredek emelkedésének következtében tavaly reneszánszukat élő pénzpiaci alapoktól év elején elpártoltak a befektetők, de érdemi pénzbeáramlás nélkül is növekvő pályán maradt a likvid, alacsony kockázatú termékkategória.