Nem sok jóra számíthatnak idén a befektetők az európai részvénypiacokon, a Bloomberg legfrissebb elemzői felmérése alapján a stratégák nem igazán látnak potenciált a kontinens piacán.

Frankfurt Stock Exchange
Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

A több mint félezer legnagyobb európai tőzsdei cég részvényeit tartalmazó STOXX 600 index 457 ponton zárhatja 2023-at a lap 17 elemző megkérdezésével készített konszenzusa alapján, ami alig néhány százalékos emelkedést jelentene a mostani szintről.

Több korábban optimista bankház is óvatosabbá vált az utóbbi hetek nagy piaci hullámzása után, visszavágva prognózisát a gazdasági bizonytalanságok és a rendkívüli volatilitás miatt.

Közéjük tartozik a Citigroup, amely a napokban 30 ponttal 445 pontra vágta vissza idei STOXX 600 előrejelzését, azaz a hátralevő kilenc hónap során emelkedést ár szinte egyáltalán nem vár az európai zászlóshajónak számító részvénykosártól.

A célár lefaragását a gazdasági növekedést érintő lefelé mutató kockázatok, valamint a globális bankszektor problémái miatt változékonnyá vált piaci környezettel indokolta Beata Manthey, az amerikai nagybank stratégája. A Citi forgatókönyve szerint idén 5–10 százalékkal zsugorodhat az európai vállalati szektor nyeresége, és még 2024-ben is csak stagnálhatnak a profitok, miközben a banki stressz ismét a romló gazdasági és céges fundamentumokra irányíthatja a befektetők figyelmét.

Óvatosságra int egy másik tengerentúli pénzügyi óriás, a Bank of America is. Szerintük az utóbbi negyven év leggyorsabban ütemben végrehajtott monetáris politikai szigorítása a hitel- és pénzpiaci kondíciók erőteljes romlását idézték elő.

Arra számítunk, hogy ez a következő hónapokban további gazdasági lassuláshoz vezet, mivel a monetáris szigorítás teljes hatása a szokásos módon némi késéssel jelentkezik

– mondta Milla Savova, a BofA stratégája. Savova és elemzői csapata arra számít, hogy a STOXX 600 a harmadik negyedévre 18 százalékkal a 365 pontos szintig zuhanhat a vállalati profit-előrejelzések visszavágásával párhuzamosan. Innen azonban felpattanás következhet az év utolsó hónapjaiban, így végül 430 pontra futhat be a STOXX 600.

 

A befektetők aggodalmainak legújabb manifesztációja, a Deutsche Bank ugyanakkor az optimisták táborát erősíti. A német nagybank szerint a magas kamatokból fakadó rövid távú kockázatok ellenére az európai részvények profitálhatnak a kínai gazdasági fellendülésből az olyan exportfüggő ágazatokban meglévő kitettségeik miatt, mint a turisztika, vegyipar, bányászat, luxuscikkek és autógyártók. A DB ezek eredőjeként 495 pontra várja az indexet, ami így bő 10 százalékos hozamot szállíthat 2023-ban.

Az elemzői várakozások – természetesen – meglehetősen nagy skálán szórnak. A legderűlátóbb Zürcher Kantonalbank 510 pontos évzárást jósol, vagyis akár 15 százalékos rali jöhet a következő kilenc hónapban. A legvisszafogottabb előrejelzést TFS Derivatives ezzel szemben további kisebb ereszkedésre számít, amelynek végén 380 ponton állapodhat meg a vezető páneurópai index.