Nem változtat korábban kialakított tervein az OPEC+: a legnagyobb olajkitermelő országokat tömörítő szervezet vezetése szerint semmi nem indokolja a kitermelési terveik módosítását, így nem tervezik a felülbírálatát sem.

olajár
Fotó: Shutterstock

Az OPEC+ még tavaly októberben döntött úgy, hogy kétmillió hordóval csökkenti napi kitermelési tempóját az év végéig bezárólag, amin annak ellenére sem változtat, hogy a Brent olaj ára 15 havi mélyponton jár, ezen a tendencián pedig minden bizonnyal az időközben globális hullámokat vető bankpánik következményei sem fognak módosítani.

A Brent hordónkénti ára jelenleg 75 dollár, legutóbb még 2021-ben juthattunk ennyire olcsón a fekete aranyhoz.

Az OPEC+ tavaly októberi kitermeléscsökkentési döntését gyakorlatilag minden irányból kritika érte a bejelentésekor, mivel a harmadik országok szerint az elleni harc érdekében pont hogy növelnie kellett volna a kitermelési ütemet. Az OPEC tavalyi döntését követően a Brent hordónkénti ára a 100 dolláros lélektani határt is elérte, de azóta a globális kereslet csökkenése alaposan lenyomta az árfolyamot.

Hatalmasat esett a Brent ára az elmúlt egy év során

Az olajár csökkenése a kitermelő országok nagy része számára jókora fejfájást okoz, mivel gazdaságuk erősen támaszkodik az olajbevételekre. Az OPEC bejelentésével párhuzamosan az orosz miniszterelnök-helyettes is megerősítette, ők sem változtatnak kitermelési politikájukon, amit még februárban csökkentettek napi 500 ezer hordóval.

A Reuters forrásai szerint az OPEC véleménye az, hogy a Brent árának beszakadása mögött a pénzügyi világot érintő spekulációk húzódnak meg, nem pedig más, a szegmenst közvetlenül befolyásoló tényező. A kitermelők az olajár emelkedését várják az év végére, ennek legfőbb okaként a kínai újranyitást övező gazdasági fellendülés okozta keresletet tartják számon. 

Egyes elemzők szerint nyolc hónapon belül akár 140 dollárig is felszaladhat a Brent hordónkénti ára.

Az OPEC számításai szerint év végéig napi 2,32 millió hordós keresletnövekedéssel érdemes számolni az olajpiacon.