Főként a magasabb kamatlábak által fellendített életbiztosítási üzletágnak, kisebb részben a vagyon- és baleset-biztosítási szegmensnek köszönhetően minden idők legjobb üzemi eredményével rukkolt ki kedden az egyik vezető európai biztosító, az Assicurazioni Generali, öt százalékkal felülmúlva a 2022-re kiadott elemzői becsléseket is.

Milan,,Italy,May,13,2022:,Three,Towers,(tre,Torri),Allianz
Milan, Italy May 13 2022: Three Towers (Tre Torri) Allianz (Il DrittoThe Straight), Generali (Lo StortoThe Twisted), PwC (Il CurvoThe Curved) in famous "City Life" business  residential district.
Fotó: Shutterstock

A piacon árgus szemmel figyelt üzemi eredmény tavaly 11,2 százalékkal, 6,5 milliárd euróra nőtt, miközben az elemzői konszenzus 6,19 milliárddal számolt.

A 2,91 milliárd eurós nettó nyereség csupán 2,3 százalékkal nőtt éves bázison – amiben az oroszországi befektetésekre elkönyvelt leírások 154 milliós mínusza volt a ludas –, ám még így is túlszárnyalta a 2,81 milliárd eurós várakozásokat. A bruttó biztosítási díjbevétel másfél százalékkal, 81,5 milliárdra nőtt.

Jó úton haladunk stratégiai céljaink megvalósítása felé, a vállalat fenntartható módon teremt értéket és növekszik a jelenleg geopolitikai és gazdasági környezetben is

– fejtette ki Philippe Donnet vezérigazgató.

A termékeivel a magyar piacon is jelen lévő Generali amúgy 8 százalékkal, 1,16 euróra emeli az idén az osztalékot, a részvényeseknek – a hétfői 17,8 eurós tőzsdei záróárhoz mérten – 6,5 százalékos hozamot termelve.

 

 

Az olasz biztosító szolvenciamutatója 6 százalékponttal, 221 százalékra csökkent, a tőkehelyzetet azonban a menedzsment ezzel együtt rendkívül szilárdnak minősítette.
A Generali részvényeit, amelyek kedden 1,6 százalékkal, 18,08 euróra drágultak a nyitást követő percekben, a Refinitiv elemzői konszenzusa 18,5 eurós célár mellett tartásra ajánlja.

A régiós biztosítási piacon felére zuhant a tranzakciók száma

Az orosz–ukrán háború okozta növekvő bizonytalanság miatt felére esett vissza az M&A tranzakciók száma a biztosítási piacon a régióban: 2022-ben mindössze kilenc tranzakció zajlott le, amelyből hét le is zárult, szemben az egy évvel korábbi 18-cal, illetve 17-tel – derül ki a Deloitte tanulmányából