Erdős Mihály, a MABISZ elnöke elmondta: 2022-ben a szövetség tagjainak díjbevétele meghaladta az 1467 milliárd forintot, ami 7,6 százalékkal magasabb az előző évinél. A korábbi évekhez hasonlóan tavaly a nem-élet üzletág díjbevétele gyarapodott nagyobb ütemben, 12,7 százalékkal 821 milliárd forintra. Ezzel szemben az élet üzletágban a díjbevételek 1,9 százalékkal 646 milliárd forintra emelkedtek. Az élet területen a rendszeres díjbevétel 9,2 százalékkal nőtt, miközben az egyszeri és eseti díjbevétel 8,6 százalékkal csökkent. 

Tavaly a halálesetre is megkötött életbiztosítások díjbevétele 2,4 százalékkal bővült, a vegyes életbiztosításoké azonban 16 százalékkal csökkent, ami főként az egyszeri díjas vegyes életbiztosítások csökkenése miatt következett be. 

A nem-élet biztosítási termékek közül 2022-ben is a vállalati vagyonbiztosítások (kivéve a kis- és középvállalkozások által kötöttek) díjbevétel-növekedése volt a legmagasabb, ezek 20,2 százalékkal haladták meg az előző évit. A lakossági vagyonbiztosítások 10 százalékkal nőttek, a kgfb 7,9 százalékkal, a casco 14,1 százalékkal emelkedett. Ez a négy termék a nem-élet ágazat díjbevételének mintegy 81 százalékát adja. Az átlagtól jóval magasabb volt az ipari biztosítások bővülése, a kgfb és cascodíjak esetében pedig a magas kárrendezési költségek láthatóan beépültek a díjakba. Ami a lakásbiztosítási piacot illeti, azon a verseny jelenleg is erős. Évente mintegy 350–550 ezer szerződést kötnek, ami a 3,3 milliós biztosítási állományhoz képest jelentős forgásnak számít. 

Becslések szerint az éves eladott lakásbiztosítások 70–85 százaléka a piaci verseny eredménye.

A biztosítási szerződések száma egy év alatt enyhén csökkent, ami az életbiztosítások 3,7 százalékos érzékelhető csökkenésének és a nem-életbiztosítások kismértékű növekedésének köszönhető. A kárráfordítások tavaly összességében 9,5 százalékkal emelkedtek, ami meghaladta a díjbevétel növekedési ütemét. Az élet területen 2,2 százalékos, míg a nem élet területen 21,5 százalékos volt a bővülés. 

Car insurance Concept,Car Loan,Car Sale Car insurance Concept,Car Loan,Car Sale
Fotó: Getty Images

Tavaly a hazai biztosítási szektor több mint 169 milliárd forintot fizetett be a költségvetésbe biztosítási és extraprofit formájában, az idei előirányzat 219,4 milliárd forintra rúg. Az elmúlt év harmadik negyedévében veszteséges volt a szektor. 

Idén a magas kárinfláció és adóterhelés mellett előreláthatólag tovább csökken a jövedelmezőség, várhatóan veszteséges lesz a szektor, és szükségessé válhat a tulajdonosok tőkeemelése.

Erdős Mihály elmondta, hogy továbbra is erőteljes a piaci koncentráció. Az első öt piaci szereplő összesített piaci részesedése 59,8 százalékot tesz ki. A sorrendben az 5. helyen változás történt, a Magyar Posta Biztosító részesedése lecsökkent, a VIG Csoportba tartozó Union Biztosító megelőzte.