A Credit Suisse szerdai vesszőfutásának ugyan, úgy tűnik, egy pillanatra megálljt parancsolt a svájci jegybank közbelépése, ám elemzők szerint a svájci bank problémái csak a jéghegy csúcsát jelentik.

Fotó: AFP

Bob Michele, a JPMorgan vagyonkezelőjének globális és befektetési vezetője a Bloomberg TV-nek nyilatkozva emlékeztetett, hogy a Fed csak egy éve kezdte meg a kamatemelési ciklusát, és 

amiket most látunk, azok a monetáris szigor hosszú és változékony, valamint késleltetett hatásai, melyek a következő negyedévekben teljesedhetnek ki. 

Ezért az elmúlt napok problémái csak a jéghegy csúcsát jelentik, és sok kín várhat a piacokra a közeljövőben.

Hasonló véleményen van a 2008-as válságot megjósoló, pesszimista előrejelzéseiről csak dr. Végzet néven ismert Nouriel Roubini, aki a Newsweeknek elmondta, hogy Michele szavai egyáltalán nem számítanak túlzásnak, sőt, a helyzetet bonyolítja, hogy egy óriási bankról van szó egy kicsiny országban, amely túl nagy ahhoz, hogy bukni hagyják, de túl nagy ahhoz is, hogy megmentsék. 

Összeomlása végzetes lehet nemcsak Európa, de az egész világ számára.

A szakértői vélemények a Credit Suisse szerdai zuhanását követően érkeztek, ám még a svájci jegybank közbelépése előtt. Az elmúlt években botrányok során keresztülmenő svájci bank kedden arról beszélt, hogy gyengeségeket tárt fel a pénzügyi jelentései készítésének folyamataiban.

Szerdán a Reutersnek nyilatkozva a Credit Suisse legnagyobb részvényese, a Szaúdi Nemzeti Bank elnöke, Ammar al-Kudairi kizárta, hogy további részvényeket vásárolnának a bankban, ezt ugyanis a szabályozói környezet sem teszi lehetővé. A szaúdi bank ugyanis csaknem 10 százalékot birtokol a svájci pénzintézetből, efölé szabályozói okokból nem mehet. Al-Kudairi szerint azonban a banknak nincs is szüksége extra forrásokra.

Ugyancsak szerdán a Credit Suisse igazgatótanácsának elnöke, Axel Lehmann arra a kérdésre, hogy szükségük lehet-e kormányzati mentőcsomagra, azt válaszolta, hogy ez a kérdés fel sem merült, a bank mérlege és tőkearánya is erős.

Forint: a svájci botrány 400-on túl lökte, a mentőcsomag új életetet lehelt belé

A forintot még az amerikainál is jobban megütötte az újabb svájci bankbotrány, a 400-as szinten is átzuhant az euró ellenében az esti órákban, de a svájci jegybank által a Credit Suisse-nek nyújtott hatalmas mentőcsomag nyugtatólag hat a kaotikussá vált európai piacokra, és visszahozta a forintot is. Ám nem a bankbotrányok előtti szintre.