Sorjáznak a vételi ajánlások a Waberer’s rekord üzemi eredményt jelentő negyedik negyedéves riportja után. Előbb a Concorde ajánlotta vételre 3990 forintos célárral a Waberer’s részvényeit. Most az Equilor adott ki vételi ajánlást 3584 forintos célárral. A a héten 1995 forintnál is járt, a szerdai záróára 1950 forint volt. Csütörtökön délelőtt nem történt kötés. Az Equilor célára 83 százalékos felértékelődési potenciált jelez.  

Fotó: Nicolas Maeterlinck

Az elemzés kiemeli, hogy rekord éves EBIT-et ért el a Waberer’s tavaly. A 33,3 millió eurós EBIT 

a tőzsdei bevezetés óta a legmagasabb érték, amely megalapozta a menedzsment által javasolt részvényenként százforintos kifizetését. 

A csoportszintű negyedik negyedéves EBIT 5,6 százalékkal nőtt, 8,8 millió euróra. Az EBIT- és az EBITDA-marzsok csökkentek a negyedévben az előző év hasonló időszakához képest, amit szezonális és egyszeri tételek is befolyásoltak.

A negyedik negyedévben az árbevétel 11 százalékkal emelkedett éves alapon, 169,2 millió euróra, míg a teljes 2022-es bevétel 675,9 millió eurót tett ki, ami 14,1 százalékos emelkedés éves alapon. A bevételnövekedés nagy részben 

az üzemanyagár-emelkedés automatikus árnövelő hatásának volt köszönhető, 

de valamelyest sikerült a vállalatnak ettől függetlenül is árat emelnie.

Az ITS- (nemzetközi fuvarozás) szegmens bevétele 22,5 százalékkal emelkedett a tavalyi negyedik negyedévben, miközben az aktívflotta-méret és a járművek által megtett kilométer kissé csökkent negyedéves alapon. Az árbevétel főként az emelkedő üzemanyagárak miatti átárazódás következménye, de pozitívum, hogy az ezzel tisztított árbevétel is emelkedett. Az RCL- (logisztikai) szegmens a raktározási tevékenységből alacsonyabb bevételt ért el, amit az üzemanyagár-emelkedés miatti növekedés nem tudott kompenzálni. A biztosítónál tovább folytatódott a csökkenő bevételi trend, melyet a forint gyengülése okozott, enélkül forintban számolva minimális, 1 százalékos növekedés lett volna.

A külső környezet a menedzsment várakozásai szerint továbbra sem lesz támogató az idei évben. A logisztikai szolgáltatások iránt csökkenhet a kereslet Európában, hiszen az ipari termelés és a lakossági fogyasztás is visszafogott lehet idén. Viszont a Waberer’s arra számít, hogy a magasabb hozzáadott értékű, key account (kiemelt partner) fókuszú működésére ez kevésbé lesz negatív hatással, mint az alacsony árral versenyző konkurenciára. 

Idén egy számjegyű bevételnövekedéssel kalkulálnak, míg az EBIT a tavalyi szinten stagnálhat.

A korábban bejelentett stratégiai fejlesztéseknek inkább 2024-től lehet pénzügyi hatásuk.