Eredetileg az állam gazdasági szerepének csökkentését célozta a Kínában 2013-ban bevezetett aranyrészvény, amely arra szolgált, hogy az állam anélkül adhassa át a cégekben meglévő többségi tulajdonát a magánbefektetőknek, hogy teljesen elveszítené az irányítást. Ma éppen fordított a helyzet, a kínai állam magánvállalatokba száll be, néha egészen kicsi részesedéssel, hogy átvegye az irányítást. 

Alibaba Offices in Beijing As Meme Stock Icon Cohen Targets Alibaba in Rare China Activism Signage at the Alibaba Group Holding Ltd. offices in Beijing, China, on Tuesday, Jan. 17, 2023. Meme-stock investor Ryan Cohen has taken a stake in Alibaba and is pushing the e-commerce leader to buy back more of its shares, in a rare case of activism targeting a prominent Chinese firm.  Source: Bloomberg
Fotó: Getty Images

A pekingi kibertér-felügyelő alapítvány nemrégiben 1 százalékos részesedést szerzett az Alibaba leányvállalatában, miután előzőleg hosszú hónapokon át szorongatták a hatóságok az alapító Jack Ma milliárdost, aki végül beadta a derekát. De beléptek a TiktTokot működtető ByteDance-be is, és a Tencenttel is tárgyalnak.

A vállalatoknak nincs sok választásuk, ha életben akarnak maradni, akkor be kell venniük részvényesnek a pekingi hatóságokat, s  

le kell porolniuk néhány párnázott igazgatói széket a képviselőiknek.

A folyamat révén Peking egyre közvetlenebb szerepet vállal a kínai vállalatok irányításában. 

Bár a kínai technológiai szektort sújtó szabályozási cunami időszaka véget érhet, ám a hatósági tulajdonszerzés az állami beavatkozás új szintre emelkedését hozhatja az ágazatban – mondta Martin Chorzempa, a Peterson Institute for International Economics főmunkatársa.