A idei fellendülése megrekedhet a 30 ezer dolláros szint körül, és 27 ezer dollár alá eshet, miután a befektetők a szektort érintő hatósági szigortól tartanak, valamint amiatt is aggódnak, hogy a Fed mégsem áll le a kamatemelésekkel. A száz legnagyobb kriptodeviza indexe is visszaesett – írja a Bloomberg.

A,Gold,Bitcoin,Coin,With,Glare,And,Reflection,Installed,Instead
A gold Bitcoin coin with glare and reflection installed instead of a central processor in the motherboard with electronic components with blue light and smoke in the darkness. Bitcoin Mining
Fotó: Nikolas Gregor

A márciusban a bankpánik térnyerésével berobbanó bitcoinrali egy hónap alatt több mint tízezer dollárral növelte a kriptoeszköz árát, így a bitcoin árfolyama január eleje óta április közepéig 80 százalékot erősödött, tízhavi csúcsot beállítva. Igaz, a 2021. novemberi csúcshoz képest több mint 50 százalékkal marad el. Az elmúlt napokban azonban néhány százalékot gyengülve 29 200 és 29 300 dollár között mozog a kurzus. A legnagyobb kriptodeviza idei szárnyalása mögött a valószínűsített amerikai kamatvágás és a részvénypiaci bizonytalanság állt.

 

A kriptoszektor jövője azonban a jelenlegi szárnyalás ellenére sem tűnik egyszerűnek: az amerikai után az angol bankrendszer is egyre inkább ellenséges az alternatív devizák szerelmeseivel szemben, a befektetőknek így sok esetben akár egészen Hongkongig kell menniük, hogy a pénzüket biztonságban tudják parkoltatni. Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, Warren Buffett, a Berkshire Hathaway vezetője a kriptodevizákat a szerencsejátékokhoz hasonlította, amelyeken állítása szerint a hülyék állandóan rajta vesztenek, mégsem tudnak vele leállni.

A kriptodevizákkal szembeni ellentét a Berkshire Hathaway konglomerátum háza táján kifejezetten erős: nemrég Charline Munger, Buffett jobbkeze és a vállalat alelnöke is élesen kikelt a bitcoin térnyerése ellen. Munger véleménye szerint a kriptodevizák olyanok, mint egy nemi betegség, a bitcoinról pedig egyenesen azt állította, hogy az „patkányméreg a négyzeten”.

Kriptót bányászna? Erre érdemes figyelnie a szerint

Tanulságos történetet tett közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, melynek eredményeként megismerhetjük, milyen adószabályra kell figyelnünk, ha kriptobányászatra adnánk a fejünket. Az adóhatóság pénteki közleménye felhívja a figyelmet, hogy a kriptodevizák és a bitcoin bányászata nem áfaköteles, így az erre a célra vásárolt eszközök után nem lehet visszaigényelni az áfát.