A forint árfolyama kilengett az euróval szemben az MNB által jól előkészített, mégis hatalmas fordulatot jelentő keddi kamatcsökkentés előtt, de már a bejelentésre visszatért a korábbi erős szintjére, és amikor kiderült, mennyivel vitte lejjebb a jegybank a kamatplafont, az árfolyam merészen az áprilisban már meglátogatott több mibnt egyéves csúcs felé araszolt.

Hungarian forint in a magnifying glass
Fotó: Getty Images

A régió többi jegybankja számára is biztató lehet, hogy a magyar központi bank anélkül hajtotta végre a fordulat első lépését, hogy megrázta volna vele a helyi fizetőeszköz árfolyamát. A következtetésekkel azonban még várni kell, hiszen Virág Barnabás alelnök – aki egy hete a Világgazdaságnak adott interjúban lengette be a lehetséges kamatcsökkentést – délután 3 órakor indokolja a döntést, és lehetséges, hogy iránymutatást a lazítások várható ütemét illetően.

A piaci résztvevők első reakciója mindenesetre pozitív, amiben lehet szerepe annak, hogy egyrészt a bejelentést jól előkészítették, tesztelve a piacot, másrészt voltak, akik ennél is nagyobb lépésre számítottak. A 25 százalékos felső ráta a 450 bázispontos csökkentéssel nem került a 25 százalék alá, a következő lépésben azonban akár oda kerülhet – de egyelőre nem sejteni, mikor.

A forint mozgása az euró ellenében kedden     Forrás: Stooq.com

A forint húsz perccel a bejelentést követően 385,5 környékén mozgott az euróval szemben, meglehetősen szűk sávban, ahogy a piac lélegzetvisszafojtva várta az MNB iránymutatását.