Történelmet ír Argentína: a dél-amerikai országok közül elsőként náluk lesz ugyanis elérhető a árfolyamával kapcsolatos, központi szabályozás alá eső határidős kereskedés.

Business And Economy In Poland
Bitcoin symbol is displayed in a window of a money exchange office in a shopping center in Krakow, Poland on January 11, 2023.  (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images)
Fotó: Getty Images

A legnagyobb kriptodeviza jövőbeli árfolyamváltozására bizonyos kriptotőzsdéken már jelenleg is lehet fogadni, ehhez azonban az adott befektetőnek először szert kell tennie valamilyen kriptodevizára, melynek ellenértékeként vehet részt a bitcoin határidős kereskedésében. 

Az új argentin rendszerben azonban pesóért vehet majd bárki határidős kontraktusokat a bitcoin ellenében, drasztikusan egyszerűsítve ezzel a folyamatot.

A három számjegyű inflációval küzdő dél-amerikai ország szabályozó testületei ugyanis elérkezettnek látták az időt arra, hogy a pénzügyi és digitális innováció nevében úttörőként egy központi szabályozás alá eső platformon bevezessék a pesoalapú kriptofogadásokat, ezzel egyben népszerűsítve a digitális devizákat, és átláthatóbbá téve a lakosság kriptodeviza-kitettségét.

A bitcoin árfolyama 1 éves
Tízhavi csúcson a bitcoin kurzusa, 80 százalékos ralin van túl az idén a legnagyobb kriptodeviza

A legnagyobb kriptodeviza árfolyamának alakulására a Binance kriptotőzsdén már lehet negyedévente lejáró, illetve nyílt végű határidős jegyzéseket kötni, ez a lakossági befektetők számára sokkal nehezebben elérhető lehetőség, mint az állami felügyelet alatt zajló, központosított, pesoalapú kereskedés.

Az argentin tőzsdefelügyelet szerint ez nemcsak egyszerűbbé, de biztonságosabbá is teszi a lakosság számára a kriptobefektetéseket.

Az argentinok a hiperinflációval küzdő peso helyett előszeretettel tartják megtakarításukat bitcoinban, illetve egyéb kriptodevizákban, az egymás közt zajló, úgynevezett peer-to-peer kereskedési volumen is rekordot döntött nemrég az országban. 

A lakosság kriptoállományának pontos megismerése érdekében az argentin kormány különböző adókedvezményeket is bevezetett a befektetők számára a közelmúltban.