Annak dacára sem kell feltétlenül lemondaniuk a magyaroknak a dolláros befektetésekről, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország közötti kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény megszűnése miatt 2024. január 1-jétől az Egyesült Államokból származó forrásadós jövedelmek – így például az és a kamat  – után Washington a saját belső szabályai szerinti mértékű forrásadót vonhat le – írja az SPB Befektetési Zrt.

Money banner background. Texture of US dollars. Hundred dollar bills on the table. Lots of American banknotes in cash. Profit, savings. Stack of dollars. Success, motivation, financial flows, wealth
Fotó: Shutterstock

Az év végéig keletkezett jövedelmek adójogi kezelésében tehát még nincs változás, azonban – hacsak nem változik a helyzet – jövőre már a jelenleginél mintegy háromszor nagyobb adót kell majd fizetniük a hazai befektetőknek az amerikai értékpapírokból származó osztalék, kamat vagy árfolyamnyereség után. 

Az SPB azonban egy kiskapura is felhívja a befektetők figyelmét, hiszen a dollárban denominált, de nem amerikai kibocsátású értékpapírokba történő esetén a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény hatályon kívül helyezése után sem emelkednek a hazai ügyfelek adóterhei.

Az SPB szerint pedig több ilyen vállalati és szuverén is vonzó lehet manapság.

A Silicon Valley Bank márciusban bekövetkezett csődje hatására ugyanis az amerikai jegybank, azaz a Fed elleni küzdelme háttérbe szorult, ezért a 2023-as kamatpálya sokkal enyhébb lehet a korábban vártnál, így az 5,5-5,75 százalékos szintnél alacsonyabban, a jelenlegi 5 százalékon tetőzhet az alapkamat Amerikában.

Ráadásul mivel a jelek arra mutatnak, hogy nem eszkalálódik a tengerentúli bankszektor válsága, a piacok hajlandók lesznek kockázatot is vállalni, ami kedvező lehetőségeket teremthet a fix kamatozású kötvények s ezen belül is az európai állampapírok piacán.

Nem is kell messzire menniük a dolláros befektetést kereső ügyfeleknek, mivel több lehetőséget is kínál számukra a régió állampapírpiaca. 

A 2041-ben lejáró, dollárban denominált magyar állampapír például 7,625 százalékos kamatot fizet, ráadásul az árfolyama az elmúlt másfél évben mintegy 40 százalékot esett, tehát most kedvező beszállási pontot kínál. 

Az SPB szerint ugyancsak attraktívak a román államkötvények, főként, hogy szomszédunkban a 6-7 százalékos évesített hozam már a 2029 vagy 2034 körüli lejáratoknál is elérhető, például a 2034-ben lejáró, dollárban denominált szuverén kötvény 6 százalék feletti hozamot biztosít. Arról nem is beszélve, hogy keleti szomszédunknál sanszos egy felminősítés, ami meglökhetné az állampapírok kurzusát.

A régió állampapírpiaca mellett persze az európai vállalati kötvények között is érdemes szétnézniük a fölös dollárjaik helyét kereső befektetőknek.

A British Telecom 2030-as lejárattal rendelkező kötvénye például fix 9,625 százalék éves kamatot kínál. A papír előnye, hogy megfelelő napi likviditással rendelkezik, ráadásul Baa2/BBB hitelminősítésével a befektetésre ajánlott kategóriában van. 

A Nagy-Britannia legnagyobb vezetékes és mobilszolgáltatójaként ismert, de a világ 180 országában működő cég kötvényének jelenlegi árfolyama az egy évvel ezelőtti szint környékén mozog, ám két-három éve 167 százalékon is kereskedtek vele, amely a jelenlegi árszinthez képest 23-24 százalékos hozampotenciált jelent – jegyzi meg az SPB.

Jó befektetési lehetőség a holland tulajdonú globális biztosítótársaság, az Aegon Float Perpetual kötvénye is,

amely negyedévente fizeti a változó mértékű kamatot. 

A kamatszint a 10 éves USD ICE SWAP Rate + 10 bázispont, azaz jelenleg körülbelül 3,515 százalékos éves kupon néz ki. A biztosítótársaság ráadásul megnyugtató szolvenciaszinttel rendelkezik, vagyis a csődkockázata rendkívül alacsony, nem csoda, hogy Baa1/BBB-os hitelminősítése alapján befektetésre ajánlottnak minősül. 

További előnye, hogy megfelelő napi likviditással rendelkezik, és minimális kereskedési szintje is alacsony, tehát könnyebben elérhető a kisbefektetők számára – hívja fel a figyelmet az SPB.

A befektetési cég szakértői a fentiek mellett még a norvég DNO olajkitermelő vállalat 7,875 százalékos kamatozású kötvényét említették meg, amely komolyabb ingadozások nélkül vészelte át a tavalyi évet.

A kibocsátó stabil pénzügyi helyzetben van, amit rendkívül alacsony csődkockázati mutatója is jelez. A 2026-os lejárat mellett igen attraktívvá teszi 7,875 százalékos éves kuponja is, amely a jelenlegi árszint mellett 8 százalék feletti éves lejárati hozammal egyenértékű.