Sorra cáfoltak rá az elemzői előrejelzésekre pénteken az amerikai nagybankok első negyedéves gyorsjelentései, ahogy jöttek ki egymás után a hírügynökségi oldalakon.

Fotó: AFP

Elsőként a legnagyobb tengerentúli kereskedelmi bank, a JPMorgan beszámolóját tették közzé, amely rekordbevételről és a piaci várakozásnál sokkal magasabb profitról adott számot.

A Wells Fargo menedzsmentjének sem kell szégyenkeznie, hiszen 20,73 milliárd dolláros bevétel mellett 1,23 dolláros részvényenkénti első negyedéves eredményről (EPS) jelentett,

miközben a FactSet által megkérdezett elemzők átlagosan 1,13 dolláros EPS-t és 20,1 milliárd dolláros bevételt vártak.

Pedig a menedzsment a tárgyidőszakban 1,2 milliárd dollárt tett félre a még nehezebb időkre készülve, szemben a tavalyi első negyedévvel, amikor közel 800 milliót szabadított fel a céltartalékból.

A JPMorganhez hasonlóan a San Franciscó-i pénzintézetnek is besegítettek az emelkedő kamatlábak,

a 13,34 milliárd dolláros nettó kamatbevétel könnyedén túlszárnyalta a Wall Street 13 milliárd dolláros becslését.

Ráadásul mindezt úgy érte el a kaliforniai bank, hogy mind a hitelállománya, mind a betétállománya elmaradt a várttól. Az utóbbi fejlemény állítólag azért következett be, mert az amerikaiak javarészt már el is költötték a világjárvány alatt felhalmozott megtakarításaikat, ami meg megmaradt, azt magasabb hozamot termelő alapokba csoportosították át.

Örülünk, hogy a bankszektort sújtó közelmúltbeli események ellenére is erős pozícióban maradtunk, és ily módon is segíthettük az amerikai pénzügyi rendszer stabilitását

– közölte Charlie Scharf vezérigazgató.

A Wells Fargo árfolyama 6 hó
 

A Wells Fargo részvényei pénteken 2,7 százalékkal, 40,71 dollárra drágultak a tőzsdenyitás előtti kereskedésben.

A New York-i székhelyű Citigroup első negyedéves profitja is felülmúlta pénteken a Wall Street várakozásait, mivel nagyobbat szakított a magasabb kamatot fizető hitelfelvevőkön.
Holott a negyedév folyamán 241 millió dollárt tett félre a lehetséges hitelezési veszteségek fedezésére az egy évvel ezelőtti 138 millió dolláros tartalékfelszabadítással szemben.

A Citi betétállománya stagnált, a hitelállománya minimálisan csökkent, ezzel együtt nettó kamatbevétele 23 százalékkal, 13,3 milliárd dollárra javult.

A Jane Fraser vezérigazgató irányításával üzletágai működését folyamatosan egyszerűsítő bank 

az első negyedévben részvényenként 2,19 dollárt keresett a tavalyi 2,02 dollár után, ami a Refinitiv adatai szerint túlszárnyalta az elemzők 1,67 dolláros konszenzusát.

Hasonlóképpen a 21,45 milliárd dolláros összbevétel is simán rávert a 20 milliárdos előrejelzésre.

A Citi részvényei tőzsdenyitás előtt 1,7 százalékkal, 48 dollár fölé erősödtek.