Az euró csütörtök délelőtt a dollárral szemben 1,104 dolláron állt, nem messze a szerdai 1,1096 dolláros egyéves csúcsától. A dollár-forint is változatlanul 340 alatt, 339,02 körül ingadozott, majd Varga Judit igazságügyi miniszter bejelentése után, amely szerint a kormány zöld lámpát kapott Brüsszeltől az igazságügyi csomagra, amelyet mihamarabb az Országgyűlés elé terjesztenek, a forint egy újabb rohammal, egészen a 338 dollár-forint alá erősödött.

Close,Up,Of,Euro,Money,Bills,(cash,In,20,,50,
Close up of Euro money bills (cash in 20, 50, 100, 200 500 € bank notes)
Fotó: Shutterstock

Az euró ellenében amúgy eleinte a hazai fizetőeszköz is gyengült 0,2 százalékkal, majd fordulat következett és meg sem állt 373,2-ig, vagyis 0,2 százalékkal izmosodott.

Ki emlékszik már a dollár 445 forintos árfolyamcsúcsára? Pedig nem is folyt le október közepe óta olyan sok víz a Dunán.

A dollár számára most egy valamivel nagyobb kihívást jelentő időszak következik, amelyre a befektetők már el is kezdték pozícióik kiépítését

– mondta a Reutersnek Carl Hammer, a svéd SEB bank vezető stratégája. „Az amerikai kongresszusban közeledik az adósságplafon-vita, és a tengerentúli is néhány hónappal hamarabb kezdhet mérséklődni, mint az európai” – tette hozzá. 

A zöldhasú több mint 11 százalékkal esett szeptemberi húszéves csúcsáról. Elemzők szerint ennek hátterében az amerikai infláció csökkenése, a Federal Reserve kamatemelési ciklusának közelgő vége és az eurózóna vártnál magabiztosabb szereplése áll.

A német kormány például szerdán ismét felfelé módosította az ország növekedési előrejelzését, és egy friss felmérés a fogyasztói bizalom további javulását is mutatja a kontinens legnagyobb gazdaságában.

Ezzel szemben az amerikai beruházási javakra fordított kiadások az előre jelzettnél nagyobb mértékben csökkentek a múlt éjszakai adatok szerint, ami tovább fokozta a visszaeséssel kapcsolatos aggodalmakat.

A hangulatot azonban nem javította a Wall Streeten a First Republic Bank folytatódó vesszőfutása, illetve az amerikai adósságplafon meghosszabbítása körüli folyamatos huzavona sem.

A tőkepiaci szereplők a lassulás jeleit kutatva minden bizonnyal árgus szemmel figyelik majd a csütörtökön megjelenő első negyedévi amerikai GDP-adatokat is.

Az euró-dollár árfolyam 2022. szeptembertől
 


Mindeközben a japán jen piacán kivárnak a befektetők, hiszen a Bank of Japan kétnapos kamatdöntő ülést tart, az elsőt az új kormányzó, Ueda Kazuo vezetésével. A dollár így 0,08 százalékkal, 133,79 jenre erősödött.
A piaci konszenzus szerint Ueda pénteken változatlanul hagyja a szigetország ultralaza monetáris politikáját, de nincs kizárva egy újabb meglepetés sem, mint amire például decemberben került sor, amikor sokkszerűen megduplázták a tízéves kötvényhozamsávot.
A font sterling 1,247 dolláron áll, tartva a szerdai 0,48 százalékos erősödéssel elért szintjét.