Megvan a brüsszeli zöld lámpa

írta Varga Judit a Facebookon csütörtökön. Az igazságügyi miniszter kifejtette, hogy a jogérvényesülésért felelős biztos szerdai tájékoztatása alapján a kormány kezdeményezte az Európai Bizottsággal egyeztetett igazságügyi csomag benyújtását az Országgyűlésnek. „A legnagyobb hazai és nemzetközi ellenszélben is sikerült teljesítenünk azt, amit vállaltunk” – fogalmazott.

VARGA Judit Budapest, 2023. március 2.
Varga Judit igazságügyi miniszter beszédet mond a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány megalakulása alkalmából tartott sajtótájékoztatón az Igazságügyi Minisztériumban 2023. március 2-án. Az igazságügyi tárca által létrehozott alapítvány célja az állatok jóléte és védelme, a felelős állattartás és az állatvédelem népszerűsítése, valamint az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetekkel való együttműködés megerősítése.
MTI/Mónus Márton
Fotó: Mónus Márton / MTI

Korábban a miniszter azt közölte, hogy az igazságügyi reformok vállalásával Magyarország hatalmas lépést tett abba az irányba, hogy a kohéziós források nagy részéhez minél előbb hozzájussanak a magyar emberek. 

A Világgazdaságnak Navracsics Tibor azt mondta, hogy optimistább, mint Vera Jourová. „Abban bízom, hogy a törvénycsomag elég jó megoldás lesz a bizottság számára, és megállapodás születik, amelyet márciusban elfogadunk, és tovább tudunk lépni”– mondta. Az Európai Bizottság egyik helyettes vezetőjét idézte a Reuters: a nyilatkozat szerint Magyarországnak nagyon hamar meg kell erősítenie az igazságszolgáltatásának függetlenségét, hogy reális esélye legyen arra, hogy 

az gazdaságélénkítő Covid-programjából hazánk számára előirányzott 15,4 milliárd euróhoz hozzájusson.

Varga Judit a Facebook-posztjában leszögezte, hogy „továbbra is azért dolgozunk, hogy a magyar emberek mielőbb megkapják a nekik járó forrásokat”.  Korábban a tárcavezető azt mondta a hétfői tárgyalásokról, hogy nagyon fontos mérföldkövet tettek le az EU és Magyarország közötti bizalomépítésben.