Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) idei évre vonatkozó elsődleges kibocsátási terve 42 százalékban teljesült március 31-vel, az első negyedévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként – közölte az ÁKK hétfőn.

 Bónusz Magyar Államkötvény.
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A központi költségvetés adósságának átlagos hátralévő futamideje 6,2 év, ezen belül a forintadósságé 4,9 év, a devizaadósságé 9,9 év

– ismertették.

Az ÁKK emlékeztet: tavaly év végén felülvizsgálták a középtávú államadósság-kezelési stratégiát. A finanszírozás rugalmasságának biztosítása érdekében az államadósság devizaarányára vonatkozó referenciaérték 2023-ra kitűzött felső határa 30 százalékra emelkedett a korábbi 25 százalékról, és ezzel párhuzamosan az alsó korlátot kivezették.

A lakossági piaci bruttó forintkibocsátási terv 39 százalékban teljesült. 

A lakossági tulajdonban lévő lakossági állampapírok becsült állománya március végén 9097 milliárd forint, ez 531 milliárd forinttal nagyobb, mint 2022 végén. A teljes lakossági állampapír-állomány pedig ezalatt 8972 milliárd forintos értékről 9306 milliárd forintos értékre emelkedett, miközben az intézményi tulajdon csökkent.

A lakossági piaci bruttó forintkibocsátás az első negyedévben 664 milliárd forinttal magasabb az időarányosan tervezettnél, ami elsősorban a Prémium Magyar Állampapír és a Bónusz kiemelkedő értékesítésének köszönhető. 

Az ÁKK fontos célja továbbra is a befektetői bázis szélesítése, az ügyfélszám növelése és a közép- és hosszabb távú lakossági megtakarítások ösztönzése.

Február végén az állampapírral rendelkező ügyfelek száma Magyarországon elérte a 784 326-ot, amely a 2022 év végi szinthez képest 18 748-cal több ügyfelet jelent.

Az ÁKK stratégiai célja az államadósság kamatköltségeinek hosszú távú minimalizálása a kockázatok figyelembevételével, valamint a lejárati szerkezet kiegyenlítése. 

Figyelembe véve a befektetői kereslet változását, az ÁKK 2023-ban ismét tart hároméves forintállamkötvény-aukciókat, valamint 390 milliárd forintos államkötvény-csereaukciós programot tervez a második fél évtől a hozamkörnyezet normalizálódása esetén.

A jelentés szerint az elfogadott 2023. évi finanszírozási terv értelmében a dollárkötvény kibocsátások 100 százaléka, míg az éves devizafinanszírozási terv 67 százaléka teljesült március 31-re. Az év hátralévő részében várható a devizafinanszírozás teljesüléséhez szükséges további projekthitelek lehívása (például EIB, China Exim) a korábbi évek gyakorlata alapján. 

Az év második felében várható euróban denominált kibocsátása is, ennek időzítéséről az ÁKK a későbbiekben dönt.