A kriptoeszközök ismét magukra találni látszanak a tengerentúli bankcsődök árnyékában, így sokan ismét kedvet kaphatnak a digitális eszközök vásárlására vagy bányászatára. Az utóbbival kapcsolatban lehet érdekes egy, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által ismertetett eset.

Man,Holding,A,Phone,With,A,Bitcoin,Exchange,Rate
Fotó: Scharfsinn

Az adóhatóság pénteki közleménye felhívja a figyelmet, hogy a kriptodevizák és a bányászata nem áfaköteles, így az erre a célra vásárolt eszközök után nem lehet visszaigényelni az áfát. A által bemutatott példa során az adózó két szervert vásárolt kilencmillió forintért egy belföldi cégtől kriptobányászat céljára, és ennek az áfáját eszközbeszerzésként tüntette fel bevallásában. A kriptók kinyerését egy bérelt ingatlanban végezte, ám az elszálló áramárak véget vetettek próbálkozásának.

A közlemény hangsúlyozza, hogy mivel 

a bitcoin vagy egyéb kriptovaluták bányászata nem áfaköteles tevékenység, ezért a bányászattal kapcsolatos eszközbeszerzés és a bányászathoz felhasznált közüzemi díj áfája nem vonható le az adóbevallásban.

Ezt az érintett is belátta, miután a NAV önellenőrzésre szólította fel, és azóta már rendezte is a tartozását az állam felé.