Még ki sem heverte a globális pénzügyi rendszer a márciusi amerikai bankpánikot, máris újabb veszélyre figyelmeztetnek az elemzők. Közeleg az Európai Központi Bank által még a pandémia idején a bankoknak kiszórt ultraolcsó hitelek visszafizetésének júniusi határideje. A TLTRO program azt célozta, hogy akkor se szűnjön meg a banki hitelezés, amikor a karantén korlátozások miatt leállt a gazdasági tevékenység. Bár az EKB már tavaly is ösztönözte a kölcsönök határidő előtti visszafizetését, a Wall Street Journal információi szerint, júniusban 478 milliárd euró törlesztés válik esedékessé.    

LAGARDE, Christine, Frankfurt, 2022. október 27.
Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke az intézmény kormányzótanácsának ülése utáni frankfurti sajtóértekezleten 2022. október 27-én. A testület a bank mindhárom irányadó kamatlábát 75 bázisponttal megemeli.
MTI/EPA/Ronald Wittek, EKB, ECB
Fotó: Ronald Wittek / MTI

Az IMF legutóbbi stabilitási jelentése is kitér arra, hogy 

a dél-európai országok bankjai nagymértékben támaszkodnak ezekre a forrásokra, s nem rendelkeznek elegendő likviditással a visszafizetéshez.

Míg a JPMorgan elemzői úgy becsülik, hogy az európai bankok idén nagyjából 150 milliárd euró hitelt vesznek fel a hitelek kiváltására. A bankok államkötvényeket vagy más eszközöket is eladhatnak, ám ez felhajthatja a kamatlábakat. Hosszabb távon pedig előfordulhat, hogy a bankoknak nagyobb mértékben kell támaszkodniuk a drágább piaci finanszírozásra, vagy csökkenteniük kell a hitelezést, ami 

visszafoghatja a gazdasági növekedést.

Hagyományosan gyenge láncszemei az európai pénzügyi rendszernek az olasz bankok. A még visszafizetendő olcsó hitelek 30 százaléka az olasz bankoknál van, melyeknek februárban 328 milliárd euró hitelállományuk volt a Société Générale adatai szerint, de csak 245 milliárd euró tartalékuk.