A legszélesebb merítésű amerikai tőzsdeindex, az S&P 500 legjobban teljesítő részvénye idén a csipgyártó Nvidia papírja volt mintegy 85 százalékos emelkedéssel.

Nvidia,Logo,And,Sign,On,Headquarters.,Blurred,Foreground,With,Green
Nvidia logo and sign on headquarters. Blurred foreground with green trees - Santa Clara, California, USA - 2020
Fotó: Shutterstock

Elemzők szerint a kaliforniai cég kurzusát a mesterséges intelligencia (MI) áttörése űzi egyre magasabbra, mivel a cég által értékesített félvezetők kulcsfontosságúak az MI működése szempontjából.

Másrészt van honnan erősödnie a papírnak, hiszen tavaly 50 százalékkal esett a kurzusa, vagyis a jelenlegi 271 dolláros ára még mindig nem érte el a 2021. december végi 294 dollárt. 

Néhány napja a Bank of America a céget 310 dolláros célárral ajánlotta vételre, tehát további közel 15 százalékos potenciált lát a részvényben.

A pénzintézet elemzői szerint az Nvidia vezető szerepet tölt be a személyi számítógépekhez, munkaállomásokhoz és mobileszközökhöz készült csúcskategóriás grafikus és mobilprocesszorok piacán.

A vállalat számos hosszú távú technológiai növekedési trendből profitálhat, köztük a mesterséges intelligencia, a felhőalapú számítástechnika és az autonóm járművek fejlődéséből. Ráadásul egyben a fiatal amerikai tőzsdézők egyik kedvenc részvénye is, mivel a videójátékokhoz is nélkülözhetetlenek a cég csúcskategóriás csipjei. 

Az Nvidia árfolyama 2021. december 31-től
 

Emellett kiemelték, hogy az Nvidia 

domináns szerepet játszik a születőben lévő MI/nagy nyelvi modellek (LLM) piacán, amely diszruptív technológiaként formálhatja át az eddig általunk ismert informatikát.

A nagy nyelvi modell képes a több milliárd paraméterrel rendelkező hálózatok értelmezésére is.

A Refinitiv elemzői konszenzusa valamivel visszafogottabb, mint a BofA, ám 300 dolláros medián célárral szintén vételre ajánlja a papírt.