Továbbra is emelkedő pályán az európai diszkont-légitársaságok, márciusban a Ryanair és a Wizz Air is bővítette utasforgalmát a járatkihasználtság javulása mellett.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az ír fapados Ryanair 12,6 millió utast szállított márciusban, 12 százalékkal többet, mint egy évvel ezelőtt, közvetlenül az orosz–ukrán háború kitörését követően.

A Michael O’Leary vezette vállalat 71 350 járatot indított az előző hónapban, a gépeket átlagosan 93 százalékig sikerült megtölteni. A járatkihasználtság így hat százalékponttal javult éves alapon.

A Wizz Air eközben 73 százalékos bővülésről számolt be, a magyar hátterű társaságot 4,3 millió utas választotta múlt hónapban. Az ülések mindössze nyolc százaléka maradt üresen a márciusban indított gépeken, ez 6 százalékponttal erősebb kihasználtság a tavalyihoz képest.

Erős évet zárt mindkét fapados

A március végén lezárt 2023-as üzleti évben mindkét társaság jelentős javulásról számolt be az előző esztendőhöz képest.

A Ryanairt 168,6 millió utas választotta, ez 74 százalékos bővülés, miközben az átlagos járatkihasználtság 82-ről 93 százalékra javult a 2022-es üzleti évhez képest. Az utasforgalom ezzel újra a pandémia előtti, 2019-es szintet idézi, és mindössze 10,9 millióval maradt el attól. A társaság az idén 10 százalékos forgalombővülésre készül, a repülőjegyeknél pedig 10-15 százalékos drágulásra számít.

A Wizz Air utasforgalma ennél is dinamikusabban, 89 százalékkal ugrott meg, ez valamivel több mint 51 millió utazót jelent. A bővülés jócskán meghaladta a kapacitások növekedését is, utóbbi ugyanis 68 százalékkal emelkedett az elmúlt egy év során. A cég 88 százalékig tudta feltölteni a járatait, a kihasználtság közel 10 százalékponttal haladta meg az előző üzleti évit. 

A Wizz múlt hónapban több új desztinációval is bővítette Budapestről induló járatkínálatát, Isztambulba és a szaúd-arábiai Dammámba is közvetlenül repülhetnek a fővárosból utazók.

A Wizz Air árfolyama 2023-tól
 

A KBC Equitas kommentárja szerint látható, hogy a teljes légiipar nagymértékű javulást produkál az idén, a kereslet továbbra is jelentős a repülőjegyek iránt, ez pedig akár az eredményeken is pozitív hatást válthat ki hosszabb távon.

A Ryanair és a Wizz Air kurzusa is 2,5 százalékos eséssel indította a hétfői kereskedést. Az utóbbi részvényei az idén már bő másfélszeresére drágultak, az ír diszkont-légitársaság kurzusa padig 19 százalékot ralizott három hónap alatt.