Matinénak is beillő első negyedéves gyorsjelentéssel örvendeztette meg részvényeseit az ázsiai fókuszú brit HSBC, amely – miután az előző év azonos időszakához képest 12,89 milliárd dollárra triplázta adózás előtti nyereségét – kedden egy 2 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot is bejelentett.

UK inflation hits 40-year high of 9 percent
LONDON, UNITED KINGDOM - MAY 19: HSBC bank in central London, United Kingdom on May 19, 2022 as according to the data of Office for National Statistics UK inflation hits 40-year high of 9%. Rasid Necati Aslim / Anadolu Agency (Photo by Rasid Necati Aslim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Rasid Necati Aslim

Sőt, a londoni központú pénzintézet három év kihagyás után – a Bloomberg szerint az ázsiai befektetők nyomására – visszatér a negyedéves osztalékfizetéshez is.

Adózás előtti eredményével amúgy a bankház több mint 4 milliárd dollárt vert a piaci konszenzus 8,64 milliárdos várakozására. Az elemző mentségére szól, hogy két rendkívüli tétel is közrejátszott a profit megugrásában, hiszen a francia lakossági üzletág késedelmes értékesítéséhez kapcsolódó értékvesztés visszaírásából 2,1 milliárd, az amerikai Silicon Valley Bank (SVB) brit leányának megvásárlásából pedig 1,5 milliárd dollár bruttó nyereség keletkezett.

A bank üzletágai közül a vagyonkezelés 82, a kereskedelmi banki divízió pedig 100 százalékkal növelte a bevételeit, miközben a hitelezési vesztesség mindössze 432 millió dollárt tett ki.

 A pénzintézet CET1-es tőkemegfelelési mutatója elérte a 14,7 százalékot, az ügyfélbetétek pedig az időszak végén stabilan 1600 milliárd dolláron álltak.

Az eredmények alapján úgy látjuk, hogy a következő években bőkezű részvényesi javadalmazásra lesz lehetőségünk, akár osztalékágon, akár a részvények visszavásárlásán keresztül

– mondta Noel Quinn vezérigazgató a Bloomberg TV-nek.

Joseph Dickerson, a Jefferies elemzője kiemelte, hogy a negyedévet intenzív tőketermelés jellemezte, ráadásul a növekedés különösen a nem kamatjellegű bevételeknél volt átütő erejű.

A Bloomberg Intelligence-nél pedig úgy vélik, a részvényesi javadalmazás felpörgetése enyhítheti a bank és legnagyobb részvényese, a kínai Ping An biztosító közötti feszültséget.

 Utóbbi ugyanis többször hangoztatta, hogy a jóval nyereségesebb ázsiai üzletágat le kellene választani az európai központról, amit a londoni központ visszautasított, mivel szerinte a lépés drága és kockázatos lenne, illetve valószínűleg a részvényesi értéket is rombolná.

A Ping Ant azonban a bankvezetés elleni harcban más kínai részvényesek is támogatják, és a blokk a következő közgyűlésre is két előterjesztést tett. Szeretnék, ha az igazgatóság rendszeresen beszámolna az ázsiai üzletmenetről, illetve ha az osztalékot a pandémia előtti szintre emelnék vissza.

A HSBC árfolyama 2023-tól
 

A veszteséges európai és amerikai tevékenységét leépítő és még inkább Ázsiára koncentráló bank az elemzőcég szerint a szigorú kínai Covid-politika feloldása mellett az értékpapírok kereskedelméből származó jutalékoknak és hitelezési vesztesége csökkenésének köszönheti meglepően magas nyereségét, ám a nettó kamatbevételre és a költségekre vonatkozó éves előrejelzés megerősítése is rendkívül biztató a további tőkemegtérülés szempontjából.

A bank menedzsmentje a gyorsjelentés közzétételével egyidejűleg jelezte, hamarosan lezárja kanadai egysége eladását is. A sormintát csupán a brit SVB megvásárlása törte meg, ám ott rendkívüli helyzetről volt szó, és mindössze 1 fontot fizettek a bajba jutott leánybankért.

A HSBC részvényárfolyama a gyorsjelentés publikálása után közel 6 százalékkal erősödött a londoni tőzsdén.