Egyre nehezebben tudnak számlát nyitni Angliában a kriptóval foglalkozó vállalatok, az angol bankrendszer ugyanis kvázi összezár az alternatív devizákkal foglalkozók előtt annak ellenére, hogy a brit kormány eltökélt célja támogatni a digitális innovációt és kriptoközponttá tenni a szigetországot.

Closeup,Of,A,Pile,Of,Binance,Coins.,Virtual,Crypto-currency,In
Closeup of a pile of Binance coins. Virtual crypto-currency in physical form.
Fotó: Robert Paternoster

A kriptós ügyfelekkel továbbra is együttműködő bankok tetemes mennyiségű papírmunkával árasztják el a cégeket, részletes dokumentációt várva el azoktól arról, hogy ügyfeleik pénze milyen forrásból folyik be hozzájuk, míg az új számlanyitásban gondolkozó kirptocégeket rendre elutasítják. 

Egyes kriptós ügyfelek számláik befagyasztásáról számolnak be, ami sokak számára a végső csepp volt a pohárban, és egyenesen Rishi Sunak miniszterelnökhöz fordultak miatta.

Az, hogy az alternatív devizában utazók közvetlenül a kormány fejét találták meg a problémával, nem véletlen: Sunak ugyanis korábban a kripto angliai felvirágoztatását helyezte kilátásba, kampányában nagy szerepet töltött be a szigetország kriptoközponttá alakításának terve.

A Signature Bank bukásával gyakorlatilag kiszorult a kriptó az amerikai bankrendszerből

A Signature-nek a bezárás pillanatában 16,5 milliárd dollárnyi kriptóval kapcsolatos betéte volt, ebből 240 millió a Coinbase számláján, míg 250 millió a Paxos, a BUSD stablecoin kibocsátójának neve alatt szerepelt a bank nyilvántartásában, amelyhez most gond nélkül hozzá tudnak férni, ám kérdés, hogy ezek után hol tudják tárolni azokat.

A Coinbase nemzetközi szabályozásoknak való megfeleléséért felelős vezetője elmondta: az Egyesült Királyság kriptoellenes reakciója sokkalta erőteljesebb, mint az európai uniós országok bankjaié. Tom Duff-Gordon hozzátette: az EU törvényhozói jelenleg is dolgoznak egy átfogó kriptopiaci szabályozás elfogadásán, melynek elfogadására hamarosan sor is kerülhet. 

A digitális eszközökkel foglalkozó cégekbe való kockázati tőkebefektetések 94 százalékkal estek vissza az idén Angliában, míg az EU-ban 31 százalékos növekedést könyveltek el.

Az angol pénzintézetek kriptoellenes hadjárata ugyanakkor nemcsak a kriptós vállalatok háza táján csapott le, hanem a lakossági fogyasztókat is utolérte. Az HSBC például nemrég letiltotta az általa kibocsátott bankkártyákkal való kriptodeviza-vásárlást, csatlakozva ezzel az egyre csak bővülő szigorítási hullámhoz.

A CryptoUK érdekvédelmi szervezet szerint a bankok lépései sértik a kriptodevizákkal foglalkozó befektetők és vállalatok jogait, úgy vélik, a kormányzati közbeavatkozásnak eljött az ideje ezen a téren.