Látványos ellentét van kialakulóban az amerikai elnökválasztás két demokrata jelöltje közt: Joe Biden és Robert F. Kennedy Jr. legújabban a szavazók fiatalabb generációit egyre inkább megszólító kriptodevizák terén csapott össze.

US President Joe Biden, First Lady Jill Biden and US Secretary of Education Miguel Cardona honor the Council of Chief State School Officers' 2023 Teachers of the Year
Fotó: AFP

Joe Biden tovább folytatta eddig megszokott kriptoellenes retorikáját a G7-es csúcstalálkozón Japánban, mikor adócsalókkal helyezte a mérleg egyik oldalára a kriptodevizák szerelmeseit az adósságplafon kérdésének lehetséges megoldásaival kapcsolatban. Biden úgy fogalmazott:

Nem egyezek bele egy olyan egyezségbe, ami a tehetős adócsalókat és a kriptokereskedőket védi, míg az éhezők számára nyújtott segélyeket veszélynek teszi ki.

Az elnök itt arra utal, hogy a demokrata párt benyújtott egy olyan adósságplafon-megoldási csomagot, ami megszüntetné az adóveszteség betakarítás (tax-loss harvesting) névre hallgató veszteségminimalizálási stratégiát, amit a kereskedők adóalapjuk csökkentésére használnak. A javaslatot a republikánusok kategorikusan elutasították, mivel az növelné az adóterheket, Biden pedig a kiskapu bezárása nélkül nem hajlandó továbblépni a kérdésben.  

Látványosan hűlt a iránti érdeklődés, hetek óta egy helyben toporog az árfolyam

A legnagyobb kriptodeviza a márciusi bankpánik nyomán hatalmas lendületre tett szert, de azóta képtelen érdemi erősödésre.

A Biden-kormányzat a retorikán túl is rendre fellép a kriptoszektor ellen: a folyamatos hatósági razziákkal a kriptotőzsdék létjogosultságát támadják, a tőzsdefelügyelet azt vizsgálja, értékpapírnak tekinthetők-e egyes kriptodevizák, míg a kriptobányászok számára nemrég elképzelhetővé tettek egy harminc százalékos energiaadót is, ami tovább ronthatná a szektor már jelenleg is megtépázott jövőképét.

Gyengélkedik a bitcoin, vele pedig a teljes kriptopiac.

Biden éles fellépése ugyanakkor kihívói számára roppantul előnyös támadási felületet biztosít, Robert F. Kennedy Jr., John F. Kennedy unokaöcse pedig élt is a kialakult helyzettel. A vakcinaellenes propagandát és összeesküvés-elméleteket is rendszeresen terjesztő demokrata kihívó úgy fogalmazott:

Elnökként garantálni fogom, hogy mindenkinek joga lesz bitcoint tartani és használni egyaránt.

Kennedy hozzátette: „a polgári szabadságjogok lelkes és élethosszig tartó védelmezője vagyok, és a Bitcoin ezen szabadságjogok gyakorlását és garanciáját testesíti meg”. A demokrata kihívó szerint a bitcoin a tökéletes bástya a kormányzat és a hatóságok hatalmának túlzott elburjánzásával szemben, és mint olyan, a végsőkig védeni kell.  

Kennedy hatalomra kerülése esetén egyébként adómentessé tenné a bitcoinbányászattal kapcsolatos energiaszámlákat , hogy az amerikai háztartások a bitcoinon keresztül is gyarapítani tudják vagyonukat.