A kriptodevizák világa elleni egyik leggyakrabban megjelenő érv az, hogy a hagyományos bankrendszerről leválasztott pénzügyi szisztémákon keresztül zajló pénzmozgásokat nem lehet lekövetni és visszafejteni, így sokak szemében a bűnözők és pénzmosók paradicsomaként tetszeleg. A valóság azonban nem is állhatna távolabb ettől.

pénzmosás
Fotó: Shutterstock

A kriptodevizák gerincét nyújtó, a tranzakciókat lebonyolító blokkláncnak nevezett nyilvántartó rendszer ugyanis teljes átláthatóságot kínál bárkinek, aki információhoz szeretne jutni gyakorlatilag bármely kriptózó minden pénzmozgásával kapcsolatban, és teszi ezt egy olyan platformon, amelynek tartalmát egész egyszerűen nem is lehet kívülről befolyásolni.

Fontos rámutatni: a kriptodevizák nem kínálnak teljes névnélküliséget a felhasználóknak. 

A legtöbb kriptotőzsde által használt, úgynevezett Know Your Customer (KYC, ismerd ügyfeled) protokoll ugyanis elvárja minden egyes náluk kereskedni kívánó felhasználótól, hogy igazolja személyazonosságát, így a számozott kriptotárcákhoz nyomban nevet is lehet kapcsolni, lehetetlenné téve a teljes anonimitást. 

Ami pedig a bűnözés felülreprezentáltságát illeti, a Chainalysis kriptoelemző vállalat jelentéséből kiderül: 

igaz, hogy a tavalyi év rekordot döntött az illegális pénzmozgások mennyiségében, de még így is csak a teljes szektor tranzakcióinak 0,24 százalékát tette ki.

A Chainalysis szakértői rámutatnak: a teljes képhez az is hozzátartozik, hogy a 20,6 milliárd dollárra rúgó illicit pénzmozgások jelentős része szankciók által sújtott egyének aktivitásához köthető, tehát ezekben az esetekben sem a hagyományos feketepiaci-pénzmosási ügyletekről beszélünk.

Gyanús címekre érkező kriptodeviza-összegek
 

A szakemberek kiemelik: a teljes kriptoszektor összesített 20,6 milliárd dolláros illegális tranzakciómennyisége önmagában nagynak tűnhet ugyan, a hagyományos bankrendszeren keresztül átmosott összegekhez képest azonban aprópénznek számít: 

a tradicionális pénzügyi rendszer felelős ugyanis a pénzmosás 99 százalékát kitevő, a szakértői becslések szerint 800–2000 milliárd dollárnyi tranzakcióért, ami a globális akár 5 százalékát is elérheti.

A kriptoszektor vonzerejét az is jelentősen csökkenti a bűnözők szemében, hogy a kriptotőzsdék a hagyományos pénzügyi szerveknél (bankok, tőzsdék) sokkal gyorsabban és sokkal szélesebb körben működnek együtt a hatóságokkal: csak a Binance például a tavaly 47 ezer bűnüldözői megkeresésre reagált, átlagosan háromnapos átfutási idővel.

Megtisztulás vagy összeomlás felé száguld a piac a kriptokatasztrófa után?

Az elmúlt év kifejezetten mozgalmasnak bizonyult az alternatív devizák világában: összeomlások, csődök és egy hatalmas büntetőper övezte a címlapokat. A szakértő szerint a kriptokatasztrófa után az idei második fél év a dinamikus árfolyam-emelkedésről fog szólni, de mi jöhet még addig?

A legnagyobb kriptotőzsde amellett, hogy aktívan segíti a bűnüldöző szerveket a gyanús ügyletek felgöngyölítésében, különböző képzéseket is szervez a hatóságok munkatársainak a blokkláncról, a kirptotranzackiókról és a szegmens mindennapjait érintő kérdésekről. 

A Binance nyomozó csapata egy nemzetközi nyomozás részeként tavaly kulcsszerepet töltött be egy félmilliárd dolláros illegális forgalmat lebonyolító bűnszervezet, a Fancycat elszámoltatásában is.