Közel ötödével apadt a világ legnagyobb olajcégének nyeresége az első negyedévben, a Saudi Aramco azonban a mérséklődő energiaár-környezetben is felülmúlta az elemzői várakozásokat.

Dhahran,,May,12,,2020.,Saudi,Aramco,Reports,Operational,Strength,Despite
Dhahran, May 12, 2020. Saudi Aramco reports operational strength despite the covid-19 pandemic.
Fotó: Shutterstock

A szaúdi állami olajipari vállalat 31,9 milliárd dollár adózott eredményt ért el az év elején, ami 19 százalékos csökkenés a tavalyi teljesítményhez képest. A visszaesés mögött az olajárak lefordulása áll, a társaság azonban még így is felülmúlta a 30,5 milliárd dolláros elemzői profitvárakozást. A tavalyi utolsó három hónappal összevetve pedig 3,75 százalékos növekedést sikerült elérnie. A társaság 2022-ben 161 milliárd dolláros rekordprofitot ért el az orosz–ukrán háború következtében egekbe szökő olajárakon. A készpénztermelés továbbra is olajozottan halad, a működési cash flow 39,6 milliárd, a szabad készpénzáram pedig 30,9 milliárd dollárra nőtt az időszak során.

A vállalat az első negyedéves eredményből 19,5 milliárd dollárt fizet majd ki részvényeseinek, erről már tavaly év végén döntés született. Az eredmények keddi ismertetésekor az is kiderült, hogy 

a hagyományos osztalékon felül mostantól teljesítményalapú kifizetésre is számíthatnak a befektetők, melynek mértéke a szabad cash flow 50-70 százaléka lesz. 

Ezt az összeget is negyedévente fizeti majd a világ legnagyobb olajexportőre, az igazgatótanács kizárólagos belátása szerint, ha a társaság időszaki teljesítménye ezt lehetővé teszi.

A kapacitásbővítéssel is haladunk előre, hosszú távú kilátásaink pedig változatlanok, mivel úgy véljük, hogy az olaj és a gáz a belátható jövőben is a globális energiamix kritikus eleme marad

– mondta Amin Nasszer vezérigazgató a társaság terveivel kapcsolatban.

A szaúdi óriáscég az év elején több megállapodást is kötött downstream üzletágának további fejlesztésére, köztük kínai beruházásokat és a Valvoline terméküzletágának 2,76 milliárd dollár értékű felvásárlását.

 

A Saudi Aramco részvényei 7 százalékot raliztak a negyedéves eredmény és az új rendkívüli osztalékjavaslat közzétételét követően a szaúdi börzén, 2023-ban pedig már 15 százalékkal emelkedett a kurzus.