Még mindig nem zárult le teljesen a Wells Fargo 2016-os botránya. Csalásra és fantombankszámlák tömeges nyitására késztette az állásukat féltő alkalmazottakat a bank elhibázott ösztönzési rendszere, amelynek nyomán átlagosan 6 számla jutott egy ügyfélre. A bankház 3 milliárd dolláros büntetést fizetett, és máig korlátozza tevékenységét a felügyelet. Most a botrány kezeléséhez kapcsolódó egyik ügy zárult le megegyezéssel. Részvényesek egy csoportja ugyanis azzal vádolta a bankot, hogy félrevezették őket. Az irányítási problémák gyors felszámolását ígérték, de 2020-ban világos lett, hogy jóval lassabb ütemben haladnak a szervezet és a kockázatkezelés átalakításával, mint azt állították. Ami a felperesek szerint árfolyamveszteséget okozott a kisrészvényeseknek, a befektetési alapoknak és a nyugdíjalapoknak. A Wells Fargo most belegyezett, hogy 1 milliárd dollár kártérítést fizet.

Large US Banks Experience Influx Of New Depositors People walk past a Wells Fargo Bank in Midtown on March 15, 2023 in New York City, USA. Small lenders experience tumultuous setbacks as large US banks including Jp Morgan Chase, Bank of America, Wells Fargo and Citigroup see an increase of new accounts as depositors shift their assets in view of the Silicon Valley Bank and Signature Bank collapse. Large financial institutions including money market funds struggle to stay on top of the influx of new applications, sometimes “.”initiating money transfer procedures while the new client is still undergoing compliance checks. Government regulators stepped in assuring SVB investors access to their accounts in an effort to sustain public confidence in the US banking system. (Photo by John Lamparski/NurPhoto) (Photo by John Lamparski / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: John Lamparski

A hétfő este bíróságra beadott előzetes egyezséget még jóvá kell hagyni, ami hónapokig is elhúzódhat. Ez a történetében a 17. legnagyobb egyezség a részvényesek által indított csoportos keresetek közül. 

A beadvány a 2018 és 2020 közötti időszakra összpontosít, 

amikor a bank belső problémáit már azonosították, de még nem voltak kijavítva. A kereset azt állítja, hogy ebben a kétéves időszakban a bank azt a benyomást keltette a befektetőkben, hogy gyorsan halad a szabályozói előírások végrehajtásával. 2020 elején azonban a képviselőház kiadott egy sor belső banki iratot, amelyek azt sugallták, hogy 

a felső vezetés tudta: nem hajtják végre a felügyeleti utasításokat.

 A Wells Fargo vezérigazgatója, Charlie Scharf, aki 2019-ben vette át a bank vezetését, a részvényeseknek írt levelében elismerte, hogy amikor elfoglalta a székét, meglepte a szükséges átalakítások mértéke, és máig sem tartanak ott, mint amire előzetesen számított. Szerinte a munka még évekig eltarthat.
 

A Wells Fargo eljátszotta a Rhode Island-i nyugdíjasok bizalmát, és most jogosan néz szembe a következményekkel

– nyilatkozta James A. Diossa, a Rhode Island nyugdíjalap kincstárnoka, a felperes csoport egyik vezetője.

A Wall Street Journal emlékeztet, hogy a Wells Fargo még mindig próbál rendet tenni a háza táján, és 7 év elteltével is a szabályozókat nyugtatja. 

A bank még mindig a Federal Reserve által öt éve felhúzott növekedési plafon alatt működik.

A Wells Fargo az elmúlt hónapokban is több milliárd dollárt különített el peres és szabályozási ügyek megoldására, valamint ügyfeleinek kártérítésére.

Tavaly decemberben 3,7 milliárd dolláros megállapodást kötött a Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Hivatallal, miután 

16 millió embernek okoztak kárt betétszámlákkal, autó- és jelzáloghitelekkel.

Februárban 300 millió dollárt fizetett egy csoportos kereset rendezésére, amelyet több száz ezer ügyfél autóbiztosítási számlázása miatt indítottak.