Kilencvenmilliárd forint feletti nettó eredménnyel zárult az MBH csoport első negyedéve – derül ki a hitelintézet szerdai közleményéből. A 90,8 milliárdos adózott eredményt a 68,4 milliárd forintot kitevő korrekciós tételekkel korrigálva – amelyek közül a legmagasabb az extraprofitadó, illetve a bankadó volt – 22,3 milliárd forintos számviteli profit adódik. 

MBH - Pannonhalmi fiók
Fotó: Juhász István András

A bruttó bevételsoron 167,6 milliárd forintot mutatott ki a második számú magyarországi bankcsoport, ennek nagy része –150 milliárd forint, az egy évvel korábbi időszak duplája – volt a nettó kamatbevétel: 306 milliárdos kamatbevétel és 156 milliárdos kamatkiadások eredőjeként. A nettó jutalékbevételek 18,7 milliárd forintot tettek ki. A bevételekhez képest a működési kiadások 60,4 milliárd forintra rúgtak az első negyedévben, a kockázati költségek pedig minimálisak (636 millió forint) voltak. 

A bankcsoport mérlegfőösszege 10 447 milliárd forint közelében volt az időszak végén, ebből a bruttó hitelállomány megközelítette az 5000 milliárd forintot, s ennek csupán 2 százaléka nem teljesítő. 

Éves összevetésben a hitelek 7,4 százalékkal, a betétek 3,8 százalékkal bővültek. 

A bankcsoport saját tőkéje 831,7 milliárd forint volt március végén, a tőkemegfelelés 19,7 százalékon alakult, jóval a szabályozói elvárások felett. A sajáttőke-arányos megtérülés 10,9 százalékos, a nettó kamatmarzs pedig 5,7 százalék. A nettó eredményből 1139 forint jutott egy részvényre. 

MBH csoport főbb mutatói
 

A csoport két tagja – a Takarékbank Zrt. és az MKB Bank Zrt. – április 30-án egyesült, így májustól MBH Bank Nyrt.-ként működik tovább. A megvalósult hármas bankfúzióval (mérlegfőösszeg szerint) az ország második legnagyobb bankja jött létre. 

A beszámoló szerint a 90,8 milliárd forintos adózott eredmény elsősorban a nettó kamateredmény javulásának volt köszönhető. Bár a reálkeresetek és a hitelkereslet csökkenése miatt a lakossági hitelpiac szűkült, a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogrammal részben ezt a hatást lehetett ellensúlyozni: a megemelt keretösszeg 1000 milliárd forint, az MBH pedig aktívan részt vesz a hitelprogramban – fogalmaztak a jelentésben –, amely iránt a kereslet kifejezetten magas, a jelentősen megemelkedett kamatkörnyezet miatt. Az MBH-ra idén 50,6 milliárd forintos extraprofitadó-kötelezettség hárul.  

Az MBH létrejöttével az OTP még jól is járhat

Az újonnan létrejövő MBH bankkal kapcsolatban Csányi Sándor elnök-vezérigazgató elmondta: a banki fúzióval kapcsolatban a sajtó folyamatosan spekulál, de az OTP egymagában is sokkal nagyobb lesz, mint az új bank, és ez így is fog maradni. Ha az állami érintettség nem torzítja majd a szabad versenyt, akkor az összevonás még hasznos is lesz az OTP számára, mivel a három bank külön-külön szerinte sokkal erősebb volt, mint egyben.