Bár a régi tőzsdei mondás szerint májusban és az azt követő hónapokban nem sok babér terem az árfolyamemelkedésre áhítozó befektetőknek, az utolsó tavaszi hónap és a nyár eleje a pesti börzén igenis tartogat örömöket a részvényvásárlóknak, a legtöbb magyar társaság ugyanis ekkor fizeti ki előző évi eredményéből az osztalékot.

2022.11.10.

BÉT páros interjú

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság
Fotó: Simon Móricz-Sabján / Világgazdaság

A 2022-es esztendő sok szempontból rendkívüli volt, a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett vállalatok közül azonban többen is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az elszálló energiaárakkal, rekordmagas inflációval, gazdasági lassulással és meredeken emelkedő kamatkörnyezettel nehezített terepen is. A Mol például csúcsosztalékkal kényezteti befektetőit, de akad olyan vállalat is, amely története során most fizet először osztalékot.

A legmeghatározóbb hazai tőzsdecégek összesen 486 milliárd forintot osztanak vissza a következő hetekben, hónapokban, aki ebből a jókora summából részesedni szeretne, annak már nem érdemes sokáig halogatnia a részvényvásárlást.

Ami azt illeti, az osztalékfizetési szezon már el is kezdődött, a Graphisoft Park ugyanis pénteken már utalja is az arra jogosult befektetőknek a részvényenként 201 forintos juttatást. Az ingatlanos cég papírjairól tehát már leesett az osztalékszelvény, és anélkül forognak már a Magyar Telekom részvényei is. Utóbbi a jövő hét végén kezdi el utalni az összesen közel 30 milliárd forintot.

Aki lemaradt az ingatlanüzemeltető és a távközlési cég hat, illetve hétszázalékos hozamot kínáló osztalékáról, azoknak sem kell csüggednie, az igazi „tűzijáték” sok esetben akár két számjegyű osztalékhozamokkal majd csak ezt követően indul.

20210403 Budapest 
Duna House  iroda
eladó lakás 
ingatlan

Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az előbbiekhez hasonló, 6,7 százalékos megtérüléssel vásárolható jelenleg például a CIG Pannónia-részvény, ehhez azonban legkésőbb a jövő hét elejéig kell beszállni az életbiztosítóba, a kifizetésre pedig még májusban sor is kerül. Június derekán fizet a Richter és a Duna House is. Habár a gyógyszergyártó társaság nem a bőkezű osztalékáról ismert, a tavalyinál így is több pénzt kapnak kézhez a befektetők. 

Aki kevesli a közel ötszázalékos, jelenleg elérhető Richter-hozamot, annak az ingatlanközvetítő vállalat felé érdemes tekintenie, amely még az elmúlt napok meredek ralija után is ennek háromszorosát kínálja. A mind közül legvonzóbb, 15 százalék feletti osztalékhozamért legkésőbb június 8-ig lehet pozíciót felvenni.

A története első osztalékfizetésére készülő Waberer’s papírjait ráér június második végéig megvenni, a szállítmányozó cég által kínált, egy részvényre vetített ötszázalékos juttatás egyébként sem tartozik a legkiemelkedőbbek közé. A szintén nem elsősorban a közvetlen részvényesi juttatás mértéke miatt kedvelt OTP közel háromszázalékos – részvényenként 300 forintos – osztalékának begyűjtéséhez legkésőbb május utolsó napjaira időzíthetik a beszállást a tőzsdézők, a kifizetés pedig június 5-én esedékes.

 

A hagyományosan osztalékpapírnak tekintett ANY Biztonsági Nyomda papírjait pontosan egy hónappal később is megvehetik még a jókora, tízszázalékos kifizetés reményében. A vérbeli osztalékvadászok célkeresztjébe méltán bekerülő BIF és Mol még nem közölte a kifizetési ütemtervet, aki biztosra menne, a jelenlegi árfolyamszinteken már most lecsaphat az egyaránt 13 százalék körüli hozamra.