Tavaly szórták, az idén zsákolják a nagy alapkezelők az amerikai államkötvényeket. A tengerentúli hozamszintek a Fed kamatemelései miatt jelentősen megugrottak, a kamatokra érzékeny rövid papírok hozama bőven az elmúlt években megszokott fölé emelkedett.

Close-up,Computer,Screen,With,Financial,Data.,Multiple,Exposure,Photo.
Fotó: g0d4ather

Egyre több jel mutat arra, hogy a Fed közel áll a kamatemelési ciklus végéhez, így a befektetők nekiálltak zsákolni a még magas hozamú papírokat. 

„Hosszú idő óta ismét izgalmasak a kötvények. A nulla körüli kamatszint egyáltalán nem volt vonzó az elmúlt években” – kommentálta a helyzetet a Financial Times című lapnak Sebastian Page, a T Rowe Price stratégája. „A történet nagyon egyszerű. A kamatok jóval magasabbak mint korábban, s ez magasabb hozamokhoz vezet” – tette hozzá. 

A Morningstar összesítése szerint az aktívan menedzselt kötvénystratégiák nyomán 

tavaly 332 milliárd dollár áramlott ki a kötvénypiacról. Az idén viszont, már az első négy hónapban 100 milliárd dollár áramlott be a kötvényalapokba. 

Hasonló a helyzet egyébként a passzív, egy benchmark indexet követő kötvényalapoknál is.

 

Olyan érzés ez, mint ami a részvényeknél történt korábban, egyre több tőke áramlik a passzív alapokba 

– jellemezte a helyzetet Mike Gitlin, a 2,2 ezer milliárd dollárt kezelő Capital Group vezérigazgatója. Beszámolója szerint heti átlagban nettó 500 millió dollár tőke áramlik be az általuk kezelt kötvényalapokba, s úgy véli, hogy a következő években nagyjából ezer milliárd dollár térhet vissza a fix hozamú befektetések piacára. 

Ennek hátterében az áll, hogy az államkötvények ára beszakadt az elmúlt évben. A kamatvárakozásokra leginkább érzékeny 2 éves amerikai államkötvény hozama 0,7 százalékról 4,4 százalékig szaladt fel, a 10 éves irányadó papír hozama 1,5-ről 3,8 százalékra emelkedett. A hozamok jelenleg nagyjából 4,2, illetve 3,6 százalék körül mozognak. (Ha a kötvények ára csökken, a hozamok emelkednek – a szerk.)

A fix hozamú befektetéseknél 2022 a kataklizma éve volt, néhány mutató alapján ez volt minden idők legrosszabb éve 

– mondta Sebastian Page. Most viszont a viszonylag magas hozamszintek már megmozgatják a hagyományosan kockázatkerülő befektetők, például a nyugdíjalapok fantáziáját is. 

„A nyugdíjalapod egyharmada lehet nyugodtan állampapírban és így is teljesíted az elvárt hozamot” – állítja Jenny Johnson, a Franklin Templeton vezérigazgatója.