Áprilisban is folytatódott a hazai befektetési alapok remek sorozata, ezúttal 1,9 százalékos vagyonbővülést regisztrált a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ). A hó végén ezzel már 10 245 milliárd forintra rúgott a szektor eszközértéke, amely az egymást követő tizedik hónapban hódított meg új csúcsot.

Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A 188 milliárd forintos bővülés nagyobb részét a lekötött friss megtakarítások adták, 122 milliárd forint erejéig. A hozamok sem alakultak rosszul, a fejlett piaci tőzsdéken kisebb, a pesti börzén nagyobb rali bontakozott ki, miközben a forint az euróhoz és a dollárhoz képest egyaránt erősödni tudott.

A befektetők továbbra is a kötvényalapokat részesítik előnyben, mind közül ebbe a kategóriába áramlott a legtöbb, 125 milliárd forintnyi tőke. Ezen belül is a rövid kötvényalapok dominálnak 114 milliárd forintnyi nettó értékesítéssel. 

A hosszú futamidejű kötvényalapok csekély négymilliárd forintos beáramlással zártak, míg a szabad futamidejű kötvényalapokhoz hétmilliárd érkezett. A legtöbb befektetést kezelő terméktípus a jelentős tőkeinjekció mellett 4,7 százalékos bővülést tudott felmutatni, az év elejétől pedig már 30 százalékkal hízott a kategória.

A második legtöbb ügyfélpénzt kezelő ingatlanalapok hatmilliárd forint friss tőkét szívtak fel, az árfolyam-emelkedéssel együtt így közel 1 százalékos növekedéssel zárták a hónapot. A vegyes alapoknál a kedvezően alakuló hozamok éppen ellensúlyozni tudták a csaknem kilencmilliárd forintos tőkekivonást, a kategória összvagyona nem változott.

 

A részvényalapoknál minimális visszaváltás mellett az árfolyammozgások sem segítették a befektetőket, a bő 700 milliárd forinttal rendelkező termékkategória eszközértéke 0,1 százalékkal csökkent.

Úgy tűnik, mostanra elfogyott a pénzpiaci alapoknak az előző év második felében tapasztalható lendülete, áprilisban ugyanis már alig félmilliárd forint friss pénzt fektettek be ide. A hozamok a magas kamatkörnyezetben így sem maradtak el, 1 százalékkal gyarapítva a lekötött vagyont.

Az abszolút hozamú alapoknál 3,6 milliárd forintos tőkekiáramlást regisztrált a BAMOSZ, a hozamok azonban pozitívan alakultak, és kisebb növekedéssel zárult a hónap a kategóriánál. A származtatott alapok másfél milliárd forint tőkét veszítettek, amit a hozamok sem tudtak pótolni, s végül bő 1 százalékkal zsugorodott a szegmens eszközértéke.

Az árupiaci termékeknél a kategória méretéhez képest nem elhanyagolható félmilliárd forintos visszaváltásokat ellensúlyozni tudták az emelkedő árfolyamok. A parányi méretű tőkevédett alapoknál érdemi tőkemozgás nem volt a hónap során, a nettó eszközérték azonban így is 2,6 százalékkal tudott növekedni. Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zárt körű alapokhoz csaknem hatmilliárd forint friss tőke érkezett, vagyonuk ezzel 1,1 százalékkal nőtt a hónap végére.