A monetáris lazítás ellenére a forint aligha szenved el érdemi értékvesztést, sőt, erősödhet is a hazai fizetőeszköz a nyári időszakban, tekintve, hogy a kamatcsökkentések ellenére továbbra is jelentős a kamatelőnyünk a fontosabb devizákkal szemben – mondta a Világgazdaság Arbitrázs című podcastsorozatának legújabb epizódjában Buró Szilárd, az Equilor Befektetési Zrt. pénzügyi innovációs vezetője. 

Crypto,Trader,Investor,Analyst,Looking,At,Computer,Screen,Analyzing,Financial
Crypto trader investor analyst looking at computer screen analyzing financial graph data on pc monitor, thinking of online stock exchange market trading investment global risks, over shoulder view.
Fotó: Shutterstock

A szakértő szerint a Magyar Nemzeti Bank keddi kommunikációjában egyetlen újdonság szerepelt, az, hogy enyhén változik a jövő évi inflációs pálya. Mindez azonban jól is jön a hazai devizának, hiszen azt jelenti, hogy a lazítás ciklus kicsit elhúzódhat, a kamatvágások ütemében, illetve azok időzítésében lehet némi változás, azaz óvatosan és fokozatosan csökkennek a kamatok. 

Buró Szilárd szerint a forintot segíti az is, hogy a dollár fokozatosan teret veszít az euróval szemben, hiszen ez a folyamat kedvező környezetet teremt a feltörekvő devizák számára. Egy fekete felhő azonban látható a forint egén, pénteken ugyanis a Fitch Ratings hitelminősítő górcső alá veszi a magyar adósságot, és a jelenlegi negatív kilátások mellett a leminősítés kockázata valós, ami jelentős nyomást helyezne a hazai devizára, még akkor is, ha hazánk biztosan nem csúszik ki a befektetésre ajánlott osztályzatból – véli a szakértő.    

A következő időszak a svájci frank piacán hozhat izgalmakat, a technikai elemzések már fordulatot jeleznek, ám kérdés, hogy a kamatemelés után behúzza-e a kéziféket az alpesi ország jegybankja. 

Az euró–dollár keresztben a folytatódhat az európai fizetőeszköz menetelése az idén, ehhez azonban egy erős ellenállást kellene áttörni az 1,10-os szinten. Befektetői szempontból viszont a dollár–jenben még az oldalazás is pozitív eredményt hozhat a zöldhasú jelentős kamatelőnyének köszönhetően.

Az Arbitrázs legújabb epizódját itt hallgathatja meg: