Az ETF-ek, azaz a tőzsdén kereskedett befektetési alapok körében is hatványozott érdeklődést váltott ki a mesterséges intelligencia (MI) térnyerése: az MI-hez köthető cégek részvényei ugyanis az idei év messze legjobban teljesítő papírjai, ebből a raliból pedig az alapkezelők sem kívánnak kimaradni.  

Stack,Of,Coins,And,A,Trolley,With,Various,Types,Of
Feléleszti és átformálja az ETF-ek piacát a mesterséges intelligencia.
Fotó: Shutterstock

Az Nvidia részvényei 169,1, a Microsoft papírjai 39,8, míg az Alphabet kurzusa 41,3 százalékos pluszban jár az idén: a videókártya-gyártó hardveres, míg a két technológiai óriás szoftveres oldalról haszonélvezője az MI berobbanásának.  

A részvényeiket követő tech-központú ETF-ek tőkéje nyolcmilliárd dollárral nőtt májusban, míg az összes többi szektoré együttesen ötmilliárddal csökkent.  

Az ETF-ek kezelői azonban nemcsak a meglévő alapjaik felfuttatásával és optimalizálásával vannak elfoglalva, hanem új alapokat is indítanak a hullámok meglovagolására: a CHAT jelzéssel futó Roundhill Generative AI & Technology ETF, amely május 18-án jött létre, két hét alatt egymillió dollárról 35 millióra növelte az általa kezelt tőke mennyiségét.

Az ETF alapítója, Dave Mazza elmondta:

Rengeteg olyan ETF van a piacon, amelynek a nevében szerepel az AI kifejezés, de olyan még egy sem volt előttünk a piacon, ami kizárólag a generatív mesterséges intelligenciákkal és a hozzájuk köthető technológiákkal foglalkozott volna.

A CHAT portfóliójának legnagyobb szereplője az Nvidia, amelynek az elmúlt két hét alatt mért 24 százalékos kurzusemelkedése nyolcszázalékos pluszba vitte az alapot.

Relatív árfolyamváltozások 2023-tól
Nvidia
Alphabet
Microsoft
Hatalmas lökést adott a tavaly gyengélkedő technológiai szektornak az MI térnyerése.

Az MI-szegmensben érdekelt legnagyobb ETF, a Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF közel 2,2 milliárd dollárt kezel jelenleg, ebből 450 millió dollárt az idén vont kezelése alá. A Global X alapjában az Nvidia nagyjából 12 százalékos súllyal van jelen, az ETF idén 37 százalékos pluszban jár már.

Tejas Dessai, a Global X egyik elemzője rámutatott: 

a fiatalabb generációk egyre látványosabban öntik pénzüket a részvényalapokba, ők pedig kifejezetten fogékonyak a technológiai szektor újításai iránt.

Az MI-szegmens szárnyalása pedig az ETF-ek piacán belül is elindított egy kisebb átrendeződést: az egyetlen részvényt követő alapok forgalma látványosan fellendült, éles ellentétben a termékcsoport közelmúltbeli gyengélkedésével.

Az AXS Investments egyrészvényes alapja, az 1.25x NVDA Bear Daily ETF egyetlen nap alatt 52 millió dollárnyi tőkét vonzott magához, amivel a Tesla után a második 100 millió dollár feletti egyrészvényes alappá vált.