Az Alibaba több szolgáltatásába is beépíti a Tongyi Qianwen (kínaiul: a válasz ezer feltett kérdésre) névre keresztelt mesterséges intelligencián alapuló chatbotját. Első körben integrálják a DingTalk üzenetküldő alkalmazásába és a Tingwu nevű tárgyalási asszisztensébe, utóbbi új neve Tongyi Tingwu lesz – közölte a kínai tech óriás.

Tongyi,Qianwen,Logo,Seen,On,Smartphone,Screen.,Tongyi,Qianwen,Ai
Fotó: Shutterstock

Az MI-vel felturbózott Tongyi Tingwu összefoglalja és teljesen dokumentálja a hang- és videóhívások tartalmát, amelyekhez időkódot is készít, valamint kiemeli a legfontosabb mozzanatokat belőlük. Az asszisztens hangjuk alapján képes különbséget tenni az emberek között. Ezt főleg üzleti tárgyalásokhoz ajánlja a távol-keleti vállalat. Az Alibaba Cloud technikai igazgatója közölte: fokozatosan integrálják a Tongyi Qianwent a szolgáltatásaikba, így a felhasználók élvezhetik az MI előnyeit a munka és a tanulás területén.

Mindenki felszáll a ChatGPT-vonatra

A tavaly november végén elindított ChatGPT villámgyorsan meghódította az internetet, és ráirányította a figyelmet az új, minden eddiginél fejlettebb mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségekre. A gépi tanulás új generációját képviselő rendszer az emberi beszélgetés pontos utánzása mellett képes igény szerint olvasható szöveget generálni, valamint újszerű képeket és videókat készíteni a digitális médiumok hatalmas adatbázisából tanultak alapján. Tud dalokat komponálni, recepteket, e-maileket szerkeszteni vagy fogalmakat tömören összefoglalni az interneten talált információk felhasználásával.

A Microsoft az új technológiát az Edge böngészőjébe, a Bing keresőjébe és a Skype üzenetküldő szolgáltatásába egyaránt beépíti.

Sőt, megérkezett a ChatGPT legfrissebb verziója, amely már a GPT-4 nyelvi modellt használja fel. Mindez felkeltette a riválisok érdeklődését is. A Google a versenytársától lemaradva, február elején mutatta be saját megoldását Bard néven, amelyet a térképszolgáltatásába is beépít. Közben kiderült, hogy a Facebookot és az Instagramot birtokló Meta is beszáll a versenybe: a cég által kifejlesztett LLaMA kutatóknak, kormányzati és civil szervezeteknek, valamint egyetemi szereplőknek lesz elérhető nem kereskedelmi licenc mellett, sőt a kódot is elérhetővé teszik számukra, hogy kedvükre módosítsák.

A kínai Google, a Baidu márciusban mutatta be az Ernie Botot, amelyet egyebek között saját keresőmotorjába, felhőszolgáltatásába, az intelligens autókba és a háztartási gépekbe tervezi integrálni. A Twittert felvásárló áprilisban jelentette be, hogy a szerinte baloldali-liberális irányban elfogult ChatGPT alternatívájaként létrehozza saját chatbotját TruthGPT néven. Sőt, a szankciókkal sújtott orosz pénzintézet, a Sberbank is saját chatbotot ad ki GigaChat néven. A LinkedIn és a DeepMind alapítói Pi néven mutatták be saját megoldásukat.

Bár a ChatGPT és más, nemrég bemutatott mesterséges intelligenciák képességei lenyűgözték a kutatókat, az etikusok és a törvényhozók egyre jobban aggódnak amiatt, hogy a szabályozás nélküli rendszerek milyen károkat okozhatnak a társadalomban. Az olasz tilalom volt az első, de nem Róma az egyetlen, amely számol az MI gyors ütemű fejlődésével és a társadalomra gyakorolt hatásaival, így a közeljövőben több szigorú törvény jelenik meg világszerte, amelyek keretet adnának az új technológiának.

Ezek most a legjobb ChatGPT-alternatívák a piacon

A mesterséges intelligenciák térnyerésével folyamatosan egyre több ChatGPT-alternatíva jelenik meg a piacon, ezek közt vannak ingyenes magyar verziók és regisztrációt nem igénylő ChatGPT-alternatívák egyaránt. Némelyik azonban csak a régi, 3.5-ös ChatGPT-verzió tudásával rendelkezik, ezek tudása 2021-ben ragadt. Ezeket a ChatGPT-alternatívákat érdemes választani, ha naprakész MI-chatbotra van szükség!