Elképesztő ralit tudhat maga mögött az idén az amerikai tőzsdéken a technológiai szektor, amelyet nagyrészt a mesterséges intelligencia berobbanásának köszönhetnek a szegmens óriásai.

Double,Exposure,Of,Creative,Artificial,Intelligence,Abbreviation,Hologram,On,Us
Fotó: Shutterstock

A generatív mesterséges intelligenciák (MI) terén a tavalyi év végén az OpenAI által a ChatGPT képében elért áttörés ugyanis a szektor minden vállalata számára egyértelművé tette a következő évek legforróbb témáját, amelynek meglovagolásával dollár-ezermilliárdokat lehet zsebre tenni: 

ennek a versenynek pedig a legnagyobb nyertese kétségtelenül az Nvidia videókártya-gyártó vállalat, melynek részvényei 166 százalékot erősödtek az idén.

Az MI-k ugyanis főként a videókártyák számítási kapacitására hagyatkoznak működésük során, mely területen az Nvidia párját ritkítja. 

Minden várakozást felülmúlt az Nvidia, több százmilliárd dollárral nőtt a cég értéke pár óra alatt

A videókártya-gyártó cég a mesterséges intelligenciának köszönheti idei menetelését, az első negyedéves teljesítménye minden elemzőt meglepett.

Ám míg az MI-versenyben hardveres téren az Nvidia gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott, a szoftveroldal erőviszonyai korántsem alakultak ennyire egyértelműen, legalábbis a részvényárfolyamokat tekintve. Az Alphabet és a Microsoft kurzusa egyaránt 40 százalék körüli erősödést ért el az idén, annak ellenére, hogy a redmondi óriás a ChatGPT Bing keresőjébe való villámgyors beépítésével gyakorlatilag köröket vert a Google nyögdécselő próbálkozásaira a Bard MI-n keresztül

Az idei év nagy nyertesei közt még az MI-től függetlenül szárnyaló, a tavalyi esztendő legnagyobb vesztesei közé tartozó Metát érdemes kiemelni: a közösségimédia-óriás árfolyama kvázi korrekción ment keresztül az idén, 2022 eleji szintjére tornázva vissza a kurzust. 

Relatív árfolyamváltozások 2023-tól
Nvidia
Meta
Alphabet
Microsoft
Négyszer akkorát ment az idén az Nvidia, mint a Google és az Alphabet

A szektor nagyjainak szárnyalása pedig a részvényindexek terén is kiugróan magas, 33,9 százalékos pluszba vitte az idén a tech szegmens papírjait követő Nasdaq 100 Technology Sector mutatót, ami a Nasdaq Composite 23,9 és az S&P 500 9,5 százalékos erősödéséhez, illetve a Dow Jones ipariátlag-index 0,2 százalékos gyengüléséhez képest tetemes eredmény.

A tech indexben szerepel többek közt a korábban említett óriások mellett az Apple, a Qualcomm, a Micron és az Intel csipgyártó egyaránt. 

Relatív árfolyamváltozások 2023-tól
Nasdaq 100 Technology Sector
Nasdaq Composite
S&P 500
Dow Jones Industrial Average
A tech index köröket ver a tágabb piaci mutatókra

Az idei szárnyalás azonban egyre több kérdést vet fel a rali fenntarthatóságával kapcsolatban: az Nvidia – amely negyedéves jelentésének közzétételét követően kurzusa megugrásának hatására 220 milliárd dollárral növelte piaci értékét – papírjai 180 körüli P/E mutató (árfolyam/nyereség) mellett kereskednek, ami elképesztően magas az S&P 500 cégeinek 24 körüli átlagos P/E adatához mérten, de még az Alphabet 27,75, a Meta 26,9, valamint a Microsoft 35,6-os mutatójához képest is drasztikus felárat képvisel.

Sőt, az Nvidia részvényei még az előremutató P/E tekintetében is több mint kétszeres értékeltségen forognak a szektor legnagyobb neveihez mérten. 

Ez a drasztikus felülértékeltség pedig már az elemzők szemét is egyre inkább szúrja, főleg azért, mert az Nvidia bevételével kapcsolatos várakozások közelmúltbeli megemelése nélkül a jelenlegi előremutató P/E 53,76 helyett 70 felett járna, ami a szektor nagyjain túl még a Tesla értékeltségét is lepipálná.  

Cathie Wood sztárbefektető – akinek befektetési alapja ugyan az Nvidia félezer milliárd dolláros ralijából kimaradt a januári pozíciózárásával – szerint a P/E-n túl a cég P/S mutatója (árfolyam/bevétel) is rettentő magas, 25-ös értéket vett fel, ami több mint kétszerese például a Microsoft várakozásainak. 

William Keating független elemző elmondta: 

Úgy érezzük, az Nvidia részvényei a cég jövőbeli növekedési potenciáljától függetlenül már a buborék kategóriába tartoznak. A vonat már elhagyta az állomást, utánarohanni pedig nincs sok értelme

– figyelmezette a beszállást fontolgató befektetőket a szakértő. 

A tech szektor legnagyobbjainak részvényeire vonatkozó elemzői célárak ugyanakkor további erősödésre engednek következtetni: a szakértők nemrég megemelték a Microsoft, az Nvidia, az Alphabet és a Meta 12 havi célárát is, így a Wall Street kilátásai egyelőre optimistának mondhatók a szegmens papírjait tekintve. 

Takeru Hanaya, az SMBC Nikko Securities elemzője rámutatott: az Nvidia szárnyalása még erősebbé tette a mesterséges intelligencia kiszolgálására szolgáló szerverfarmokat érintő várakozásokat egy olyan időszakban, amikor a csipek és az elektronikai cikkek iránt az inflációs helyzet nyomán erősen visszaesett a kereslet, elképzelhetővé téve ezzel egy közelgő korrekciót.