Kockázatkerülők ugyan az ausztrál fiatalok, mégis szívesen kereskednek kriptodevizákkal – derül ki az ausztrál értéktőzsde (ASX) felméréséből, amely 5519 felnőtt megkérdezésével készült. A felmérésben résztvevő 18-24 év közötti fiatal felnőttek 46 százaléka a stabil, megbízható befektetéseket részesíti előnyben, mégis 31 százalékuk birtokolt már a múltban vagy rendelkezik jelenleg is kriptodevizákkal. 

Double exposure image of coin stacks on technology financial graph background.Economy trends background for business ,financial meltdown ,Cryptocurrency digital economy.
Fotó: Shutterstock

A jelentésben a szakértők rámutatnak, a fiatalok befektetési szokásait érintő látszólagos ellentmondást több irányból is fel lehet oldani: az elemzők szerint az ifjú generáció tagja szeretnék máshogy csinálni a dolgokat, mint szüleik, így folyamatosan keresik az új befektetési irányokat, továbbá kiemelték, az az 1,2 millió ausztrál fiatal, akik 2020 óta beléptek a piacra, a korábbi generációknál sokkal jobban értik a technológiai újításokat, illetve sok esetben a közösségi médiából tesznek szert befektetési ismeretekre, így természetes, hogy a kriptopiac ia vonzza őket.

A felmérés szerint a fiatal befektetők portfólióinak hat százalékát teszik ki a kriptodevizák,

Befektetések medián értéke 2700 dollárnak felel meg. Az elemzők kiemelik: a többi korosztály átlagosan csak befektetéseinek három százalékát tartja kriptóban.

Portfólióarányosan a fiatalok rendelkeznek a legtöbb kriptodevizával, ám befektetéseik összértéke messze elmarad a 25-49 év közötti vagyonhalmozó csoporttól, ők birtokolják ugyanis a teljes vizsgált kriptoállomány 69 százalékát, de az 50 év feletti korosztály is több kriptót tart, mint a fiatalok, az ő piaci részesedésük 19 százalék.

A befektetések világába hamarosan belépni szándékozó felnőttek 29 százaléka egy éven belül tervezett vásárolni kriptodevizát a felmérés idején. A megkérdezettek szerint a szektor fejlődése szempontjából a kriptotőzsdék szerepének rendeződése az egyik legfontosabb kérdés. 

A Bitcoin árfolyama 1 éves
A felmérés készítésekor egy jelentős gödör mélyén járt éppen a árfolyama.

A Coinbase ellen is hadba vonul a SEC

A felügyelet a Binance után a Coinbase-t is bíróság elé viszi, jogi úton rendeznék az átlátható szabályozások hiánya okozta űrt.

A felmérés óta eltelt fél év során az ausztrál kriptoszektor helyzete nem lett látványosan könnyebb: a szabályozási törekvések ugyan jobban haladnak, mint az Egyesült Államokban , a Binance mégis fel kellett függessze működését az országban a nyár elején, miután a pénzforgalmukat lebonyolító vállalatot tevékenységének beszüntetésére kötelezte a felügyelet.

A Binance döntésével egy időben a második legnagyobb ausztrál bank, a Westpac megtiltotta felhasználóinak a tőzsdével való pénzügyi kapcsolatot, az első számú pénzintézet, a Commonwealth Bank pedig bejelentette, bizonyos kriptós tranzakciók tiltása náluk is napirenden van.