A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) 2022. évi összbevétele 4,3 milliárd forint volt, 28 százalékkal haladva meg az előző évi értéket. Ennek köszönhetően, a működési költségek és ráfordítások emelkedése ellenére, az EBITDA 1619 millió forint lett – olvasható a társaság éves jelentésében.

Fotó: Vémi Zoltán

A BÉT három fő üzletágában a kereskedési bevételek 1412 millió forintot, a bevezetési és forgalombantartási díjak 1057 millió forintot eredményeztek, míg az információértékesítési bevételek 1196 milliót hoztak.

A főbb részvényindexek teljesítményében jól látszik, hogy a befektetők a megváltozott hozamkörnyezet miatt inkább elfordultak a részvénypiacoktól. A régiós indexeknél a BUX index kisebb mértékben, 14 százalékot esett; az FTSE 100 indexen kívül nem beszélhetünk pozitív teljesítményről az európai, észak-amerikai és távol-keleti részvénypiacokon.

Összességében kijelenthető, hogy a hazai részvénypiac relatíve jól teljesített az elmúlt évben 

– írta a BÉT

A részvénypiaci forgalom 2022-ben – szemben a tőzsdeindex értékével – pozitív irányba mozdult, átlagos napi 13,93 milliárd forintos (blokk kötések nélkül számított) összege 25 százalékos növekedést jelentett az előző évhez képest, ami a kimagasló piaci volatilitásnak, valamint a régióban végbement tőkekivonásnak tudható be. Összhangban a hazai gazdaságban tapasztalható negatív kilátásokkal, az év második felében már a 2021-es havi átlagok alatt teljesítettek a BÉT részvénypiacai.

A BÉT árupiacán 2021 elején új fejezet kezdődött a termékkör és a szabályrendszer megreformálásával, valamint a kereskedési idő nemzetközi piacokhoz történő igazításával. A bizakodásra okot első év után a 2022-es esztendő olyan nem várt természeti és világpolitikai eseményekből fakadó kihívásokat tartogatott a magyar agrárium számára, ami természetes módon a BÉT árupiacán is nyomot hagyott.

A kihívások ellenére a BÉT árupiaci forgalma növekedni tudott: 2022-ben a kontraktusszámban mért forgalom 9,7 százalékkal, az árfolyamon mért forgalom (az emelkedő árak miatt) 59,5 százalékkal bővült.

Szerdán debütálnak a tőzsdén a BÉT részvényei

A tőzsdeüzemeltető közel 5,5 millió részvényét vezeti be a pesti tőzsdére.

A BÉT 2022-ben első ízben elvégezte saját működésének ESG szempontú átvilágítását. Az eredményeket az igazgatóság értékelte és ennek alapján hagyta jóvá a fenntarthatósági célkitűzéseket és stratégiát, amelynek megvalósulását folyamatosan nyomon követi és évente értékeli. A az átvilágítást az érintettek azonosításával és véleményük megismerésével végezte el.

Az átvilágítás során a BÉT meghatározta egy lényegességi vizsgálat keretében a működése szempontjából legfontosabb szempontokat, amelyek a környezetre, a gazdaságra vagy a társadalomra jelentős hatással bírnak, és a jövőben ezek javítására fog fókuszálni.

A Budapesti Értéktőzsdén 2022. december 31-én a munkajogi létszám 63 főre nőtt a 2021 végi 60 főről.