A kamatkörnyezet, a tranzakciós illeték és az osztalékpolitika mozgatja meg főként a hazai befektetőket, ez a piacok közti választást és a részvénypreferenciákat egyaránt nagymértékben alakítja – derült ki a Világgazdaság piaci körképéből, melynek összeállításához hazai befektetési szolgáltatókat kértünk segítségül.

Budapest 2020.10.08.BÉT Budapesti Értéktőzsde illusztrációkfoto: Kallus György/Világgazdaság
Budapest 2020.10.08.
BÉT Budapesti Értéktőzsde illusztrációk
foto: Kallus György/Világgazdaság
Fotó: Kallus György

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) népszerűségének csökkenésének okaként elsősorban a tranzakciós illeték bevezetését jelölték meg a befektetési szolgáltatók, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzői szerint ugyanakkor a magas hazai kamatkörnyezet sem kedvezett az értékpapírpiacok népszerűségének. A vállalat elemzői szerint ha akár a kamatkörnyezetben, akár a tranzakciós illetéket tekintve változás állna be a hazai piacon, az nagymértékben tudná javítani a parkett megítélését.

A Concorde adatai szerint a magyarok alapvetően diverzifikáltan kereskedtek az elmúlt három hónap során, a részvények mellett a kötvények piacán is aktívak voltak a hazai kisbefektetők. 

A kötvénypiacokat tekintve a magas hozamú devizakötvények népszerűségét emelték ki.

Az Equilor Befektetési Zrt. részéről Vavrek Zsolt, a vállalat Prémium Befektetési Szolgáltatások és Private Banking igazgatója rámutatott: a hazai részvénypiacot tekintve a legnagyobb érdeklődés továbbra is az OTP papírjai iránt áll fent, a befektetők ugyanakkor nagy mennyiségben vásárolják a vaskos osztalékot fizető részvényeket is, mint a Mol és a Magyar Telekom.

Jó lóra tettek a hazai piacon a befektetők.

A legnépszerűbb hazai értékpapírok tekintetében jelentős átfedést láthatunk a szolgáltatók toplistái közt: a Concorde ügyfelei által legtöbbet vásárolt részvények sorába a korábban említett blue chipeken kívül a Pannergy és a Richter papírjai fértek fel.

A hazai parkett mellett a német, illetve az amerikai piacokat kedvelik leginkább a magyar befektetők.

Az amerikai piacok népszerűségének a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény egyoldalú amerikai felmondása nyomán várható alakulásáról Vavrek Zsolt úgy nyilatkozott, a hatások feltérképezése még jelenleg is zajlik, elsősorban ugyanakkor az miatt vásárolt részvények forgalmában számítanak visszaesésre.

Jön a kettős adózás, kétszer is meg kell gondolni, tartsunk-e amerikai részvényeket

Hacsak váratlan fordulat nem történik, jövőre sokkal több adót kell fizetnie annak, aki amerikai részvényekkel rendelkezik, és ott nyereségre tesz szert. Az adófizetési kötelezettség teljes mértékben nem kerülhető meg, de több lehetőségük van a befektetőknek arra, hogy csak a minimumot kelljen befizetniük.

A legvonzóbb külföldi részvények tekintetében azonban már van különbség a két szolgáltató toplistái közt,

legalábbis a dobogó legfelső fokán kívül, amit mindkét cégnél Teslájának papírjai töltenek be.

Míg az Equilor listáján a Teslát a közösségimédia-óriás Meta, a WizzAir, az Alibaba és az Amazon követte, addig a Concorde-nál az Nvidia, a német Vonovia ingatlanos cég, az Erste Bank és a Netflix részvényei örvendtek a legnagyobb népszerűségnek.

A nemzetközi színtéren is jól döntöttek a magyar befektetők.

A lista láttán kijelenthető, hogy a magyarok a tavalyi trendeket követve idén is roppantul élénk érdeklődést mutatnak a technológiai szektor iránt, mely a mesterséges intelligencia térnyerése nyomán hatalmas lendületet vett az év első hónapjaiban, ahogy a Tesla iránti érdeklődés is töretlen, sőt, még nagyobb, mint tavaly volt.

A részvénypiaci befektetések mellett az OTP Bank adatai szerint a magyarok körében kiváltképp népszerűek a pénzpiaci alapok, illetve a rövidkötvény alapok egyaránt.