Régóta várt újdonsággal jelentkezett az Apple, amely hétfői fejlesztői konferenciáján jelentette be Vision Pro nevű vegyes valóságot használó headsetjét. A fizikai és a digitális világot ötvöző eszköz a gyártó első jelentősebb új terméke az Apple Watch 2014-es bemutatása óta.

Fotó: Apple

Az Apple ígérete szerint a Vision Pro lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy új módon lássák az alkalmazásokat az őket körülvevő terekben. A headsettel a szemükkel és a kezükkel navigálhatnak az alkalmazásokban és a hangjukkal kereshetnek azokban.

A technológiai óriás legalább 2016 óta dolgozik a headsetek hardverén és szoftverén, a hétfői bemutató pedig a többéves, részben titokban zajló fejlesztési folyamat csúcspontja.

Tim Cook vezérigazgató hosszasan beszélt a kiterjesztett valóságban rejlő lehetőségekről, amelyek a számítógépes grafikát a valós világra vetítik ki. Elmondása szerint a technológia a legtöbb ember számára mindennapi eszközzé válhat, és a hatása hasonló lehet, mint amilyen az internet feltalálása volt.

Az Apple egy olyan időszakra időzítette headsetjének bemutatását, amikor a tágabb értelemben vett virtuálisvalóság-ipar nehezen tudott megfelelni a technológiával szemben támasztott magas elvárásoknak. Az eszközt egyelőre „kevert valóságnak”, vagyis olyan virtuális valóságnak tekintik, amely a headsetre szerelt kamerákon keresztül fér hozzá a külvilághoz.

A hétfői termékbemutató új korszakot nyit az Apple és a Meta közötti versenyben is. Mark Zuckerberg cége hasonló VR-headset fejlesztésén dolgozik, a Quest 3 névre keresztelt modell megjelenését pedig az idei évre ígéri a Facebook anyavállalata.