Újabb kiemelkedő hónapot tudhatnak maguk mögött a hazai befektetési alapok, a szektor összvagyona áprilisban másfél százalékkal 13 879 milliárd forintra bővült a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn ismertetett adatai szerint. Ekkora útját korábban még sosem egyengették a portfóliómenedzserek, a kezelt állomány immár a 13. egymást követő alkalommal hódított meg új csúcsot.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A közelmúltban bejelentett kormányzati döntések értelmében nagyobb átalakulás előtt álló szektor tavasz közepi, 201 milliárd forintos gyarapodása mögött – az utóbbi néhány hónaphoz hasonlóan – most is a friss megtakarítások bőséges beáramlása áll, különböző befektetési jegyekben 192 milliárd forintot kötöttek le.

A piaci árfolyamok kedvező alakulása és a befektetési szakemberek munkája 62 milliárd forinttal növelte a befektetések értékét, a devizapiaci mozgások – köztük a forintnak az euróval szembeni 2,1 százalékos felértékelődése – ugyanakkor 52 milliárd forinttal mérsékelték a forintban kifejezett összvagyont.

A friss tőke túlnyomó többsége továbbra is a kötvényalapokba vándorol, ezúttal 135 milliárd forintért vásároltak belőlük a magtakarítók. A jelentős készpénzinjekcióra a hozamok is rásegítetek, a kötvényes kategória így 4,6 százalékkal – 150 milliárd fonttal – hízott, a hó végi 3424 milliárd forintos záróállomány új rekordot is jelent egyben.

A legnagyobb vagyonnal rendelkező részvényalapoknál a 45 milliárd forintos tőkebeáramlás mozgatta leginkább. A piaci hozamok a BUX index közel hatszázalékos ralija, valamint a fejlődő piacokon tapasztalható kisebb, 1,6 százalékos emelkedés dacára mindössze három milliárd forinttal járultak hozzá a bővüléshez, ez még arra sem volt elegendő, hogy ellensúlyozzák a devizamozgások negatív hatását. A részvényekbe fektető terméktípus a fentiek nyomán egy százalékos bővülésen van túl, a 3882 milliárd forintos eszközállomány itt is rekordszintre ért.

A két legméretesebb kategória mellett nagyobb tőkét még az ingatlanalapok tudtak becsatornázni, amelynek mértéke 20 milliárd forint volt. A csekély árfolyamemelkedés és a devizapiacon elkönyvelt jelentősebb árfolyamesés miatt a harmadik legnagyobb vagyont kezelő kategória eszközértéke mindössze 0,2 százalékkal 3087 milliárd forintra bővült. Ennyi pénzt még itt sem forgattak a befektetők korábban.

 

Az egykor népszerű vegyes alapokra továbbra sem jött meg a befektetők étvágya, akik ötmilliárd forintot váltottak vissza belőlük áprilisban. Pedig a többféle eszközöket tartó termékkategória most jelentősebb, 17 milliárd forintos árfolyamnyereséget szállított, kétszer akkorát, mint amit a devizamozgásokon buktak a befektetők. A kategória így végül minimális bővüléssel, 2071 milliárd forintos csúcsvagyonnal fordulhatott rá májusra.

A jegybanki kamatemelésekkel párhuzamosan az elmúlt egy évben kifejezetten vonzóvá vált pénzpiaci alapok varázsa is megtörni látszik, áprilisban ugyanis nem érkezett friss megtakarítás a likvid és alacsony kockázatú termékkategóriába, csak a hozamok gyarapították a kezelt vagyont. Erre legutóbb bő egy éve, 2022. februárjában volt példa.

A származtatott alapok is meglehetősen csendes hónapot zártak, friss pénzbeáramlás híján a hozamok srófolták kissé feljebb, 760 milliárd forintra az itt kezelt állományt.