A Reddit legnagyobb közösségei, például az r/videos, az r/reactiongifs vagy éppen az r/lifeprotips, június 12-től 14-ig sötétbe borulnak, ami azt jelenti, hogy 48 órán át nem lehet elérni az említett subredditek tartalmát, míg máshol felfüggesztik a kommentelést és az új tartalmak létrehozását. Néhány subreddit két nap múlva visszatér, de többen végleg eltűnnek.

Rheinbach,,Germany,3,November,2021,,The,Brand,Logo,Of,"reddit
Fotó: Shutterstock

Az akcióra azért kerül sor, mert a tőzsdére készülő Reddit a jövő hónaptól fizetőssé teszi API-ja elérhetőségét az alkalmazásfejlesztőknek. A fórum eredetileg reklámokból szerzett bevételt, de a fizetős API bevezetése vonzóbb lehet a befektetőknek. A kritikusok szerint ezzel ellehetetlenítik azokat, akik külsősként készítettek mobilalkalmazásokat (Reddit is fun, Apollo) a portálhoz, mert nem tudják kigazdálkodni az új árazást. Ugyan a Redditnek van hivatalos appja, de azt lassúsága, nehézkes használata miatt sokan nem kedvelik.

Ezzel szemben a harmadik féltől származó alkalmazások stabilabban működnek, és olyan kényelmi vagy hasznos funkciókat tartalmaznak, amelyek a hivatalos appban nincsenek – legalábbis a bírálók szerint. A leghangosabb kritikusnak az Apollo fejlesztője bizonyult, akik úgy vélte, hogy az új módszerrel havi 1,7 millió dollárt, vagyis évente több mint 20 millió dollárt kell fizetnie a Redditnek, amit azonban képtelen kigazdálkodni. Több app közölte: a változtatások után, egy-két hónapon belül kénytelenek lesznek megszüntetni szolgáltatásukat.

A harmadik féltől származó alkalmazások leállása különösen problémás lehet a moderátoroknak, akik nyílt levélben kijelentették: gyakran támaszkodnak ezekre az eszközökre a közösségeik kezelésében, mert olyan funkciók érhetők el bennük, amelyek a hivatalos alkalmazáson belül nem. A Reddit szóvivője a Verge-nek elmondta, hogy az API-t használók túlnyomó többségének nem kell majd fizetnie a hozzáférésért, a díjazást logikusnak nevezte, és cáfolta a vádakat.

A felhasználók azonban nem így látják, emiatt a virtuális sztrájk számtalan, több mint egymillió feliratkozóval büszkélkedő közösséget fog érinteni. Az akcióhoz a 288 ezer felhasználóval rendelkező r/hungary is csatlakozik: június 12. és 14. között lezárják a posztolást, vagyis a magyar subredditen egyáltalán nem lehet kommentelni és új tartalmakat létrehozni 48 órán keresztül. A Reddit lépése nem egyedülálló, a Twitter hasonló intézkedést hozott.

Virágzik az influenszerszakma: így lehet pénzt keresni a YouTube-on és a TikTokon

A TikTok-, az Instagram- és a YouTube-influenszerek sok különböző forrásból szedik össze a jövedelmüket. Egyrészt havi rendszerességű fizetést kapnak a platformoktól a követőik után, másrészt szponzorációkkal és hirdetésekkel keresnek pénzt. A bevételük a követőtáboruktól, a megtekintésektől és az előállított tartalom minőségétől függ. A sikeresebb véleményvezérek egyetlen bejegyzéssel akár több millió forintot is leakaszthatnak.