Az egyhetes repókamatok százszázalékos emeléséről határozhat jövő csütörtökön a török jegybank monetáris tanácsa, ezzel a központi bank saját felmérése szerint jelenlegi 8,5 százalékról 17-re emelve az egyik irányadó kamatot. A Bloomberg szakértői konszenzusa húsz százalékra várja emelkedni ugyanezen mutatót.

Close-up,Of,Turkish,Lira,On,Turkish,Flag.,Turkey's,Donation,Campaign. Close-up of Turkish Lira on Turkish Flag. Turkey's donation campaign. We are enough for us my turkey Turkish: Hashtag bizbizeyeteriz Turkiyem.
Fotó: Shutterstock

A kamatemelésre azt követően kerülhet sor, hogy Erdogan elnök mind a jegybank, mind a pénzügyminisztérium élére korábban a Wall Streeten is megforduló szakértőket nevezett ki, hogy harcba szálljanak az országot sújtó nehéz pénzügyi helyzettel. 

A török jegybank Erdogan nyomására 2021 márciusa óta nem emelt kamatot, még a nyolcvanszázalékos idején sem.

Az új kabinet azonban az elnök napokban elhangzott kijelentései szerint szabadabb kezet kap majd a gazdaságpolitika igazgatása terén, minden jel szerint valamilyen szinten visszatérítve az országot az ortodox közgazdaságtan irányába. Erdogan az új kabinet felállítása során még hangsúlyozta, hogy ő maga továbbra sem támogatja a kamatok megemelését, azóta valamelyest finomított kommunikációján.

A török gazdaságnak nem csak az infláció leküzdéséhez lenne szüksége a magasabb kamatkörnyezetre, de a líra értékének stabilizálása érdekében is: a török valuta az idén 26 százalékot gyengült a dollár ellenében, éves viszonylatban pedig már 36 százalék felett jár az értékvesztés.

Fájdalmas éven van túl a líra kurzusa.

A török fizetőeszköz egybefüggő 15. hete gyengül jelenleg még annak ellenére is, hogy a májusi választásokat megelőzően a kormányzat 200 milliárd dollár értékben vásárolt be saját valutájából, hogy megállítsa a történelmi értéktelenedési hullámot. 

A líra 24 éve nem gyengült ennyire hosszasan.

A repókamatok megemelése valamelyest helyreállíthatja a gazdaságba vetett külföldi bizalmat, főleg ha azt hamarosan további kamatemelések követik. Az optimizmus pedig már-már meg is látszik: múlt héten külföldi befektetők 287 millió dollár értékben vásároltak török részvényeket és kötvényeket, amelyre december óta nem volt példa.