A jelentős társadalmi érdeklődés ellenére is egyre látványosabban szűkül a pszichedelikus szerek kutatásával és engedélyeztetésével foglalkozó, tőzsdén jegyzett vállalatok köre, ahogy a lobbisták ígéretei és a valóban elért eredmények közti szakadék egyre szélesebbre nyílik. A pszichedelikus szerek, mint az LSD, a varázsgomba vagy éppen az MDMA amerikai hatósági engedélyeztetése szövetségi szinten ugyanis szinte semmilyen szinten nem halad, így a tőke fokozatosan elfordul az egyre kilátástalanabbnak tűnő szektor felől.

Fotó: Shutterstock

Cody Shandraw, az Ambria Capital vezetője szerint a szektor gyengélkedésében a szabályozói helyzeten felül a klinikai vizsgálatok alacsony számának, illetve az ezek során elkönyvelt kudarcok magas arányának is jelentős szerepe van. 

A szektor szereplőinek részvényei pedig már minden kétséget kizáróan jelzik a befektetői figyelem elillanását: a szegmens papírjait követő AdvisorShares Psychedelics ETF (PSIL) árfolyama 10 dolláros árfolyamcsúcsáról mára 2 dollár alá esett.

Ötödére esett az index értéke másfél év alatt

Az elemző szerint a 2019 óta piacra lépett vállalatok legalább fele vagy éppen szellemi tulajdonán próbál túladni, vagy már egyenesen a cég felszámolásán dolgozik. 

A feltörekvő ágazatok életciklusai közül ez éppen a szelekció stádiumát éli

– tette hozzá a szakember. 

Shandraw rámutatott: míg a szegmensbe 2019-ben még csak 62 millió dollár, 2020-ban már ennek tízszerese, majd 2021-ben rekordot jelentő 1,6 milliárd dollárnyi érkezett, addig tavaly már csak 570 milliónyi tőke folyt be, idén pedig még ennél is kevesebbre, 400-500 millió dollárra számítanak. 

A szakértő szerint a még életképes vállalatok közül sok rövidesen csődbe megy, másokat felvásárolnak majd, de általánosságban az mondható el, hogy csak az igazán tőkeerős cégek maradhatnak talpon már középtávon is – a klinikai vizsgálatok ugyanis kiemelkedően tőkeigényesek, azok sikeres véghezvitele nélkül pedig nem sok jóra számíthatnak az érintett vállalatok.