Lelassultak a devizakötvény-kibocsátások az idei második negyedévben a kelet-közép-európai állampapírpiacon – derült ki az Erste régiós elemzéséből. Szinte satuféket jelez a térségben a második három hónapban értékesített 4 milliárd eurónyi devizakötvény, az első negyedévi 12,7 milliárd eurós mennyiséggel összevetve. Feltűnő, hogy az egész régió már az év elején bebiztosította magát az adósságpiacon.

Euro,Coins,On,Banknote,Money,Background
Fotó: Shutterstock

Az is megfigyelhető, hogy a régiós kötvénykibocsátók 

az év első felében a rövid lejáratokra koncentráltak,

ezért a második fél évében várható elmozdulás a hosszabb futamidők felé, hogy táguljon az átlagos futamidő. Annál is inkább, mert a helyi devizában kibocsátott kötvények hozama csökken, s a régió országainak többsége a tervezettnél nagyobb költségvetési hiánnyal néz szembe. Ráadásul

jövőre lejár a türelmi idő,

amíg az EU elnézte a 3 százalékot meghaladó hiányt.

Magyarország a teljes idei kibocsátási tervének 61 százalékát teljesítette az első fél évben, és az éves devizafinanszírozási terv 74 százaléka teljesült június végéig. A lakossági finanszírozási terv teljesülése 65 százalékos volt.

Az Erste elemzői kiemelik, hogy 

a magyar eszközök kockázati megítélése jelentősen javult,

a kockázati felár az orosz–ukrán háború előtti szintre süllyedt. Miután az MNB májusban megkezdte a monetáris lazítást, a következő hónapokban mérséklődhetnek a rövid lejáratú hozamok, míg a hosszú lejáratok esetében stagnálásra vagy a hozamok lassabb mérséklődésére számítanak. Továbbra is jelentős a bizonytalanság, hogy mikor érkeznek uniós források Magyarországra, illetve a régió többi országához hasonlóan a magyar költségvetésre is erős nyomás nehezedik. Az Erste elemzői

túlzottan ambiciózusnak tartják az idei 3,9 százalékos és a jövő évi 2,9 százalékos magyar hiánycélt. 

Emiatt szerintük költségvetési kiigazításokra lehet szükség. De az sem zárható ki, hogy megemelik a hiánycélt.
 

 

Arra is felhívták a figyelmet az Erste elemzői, hogy a jelenlegi prognózisok szerint Horvátország kivételével minden kelet-közép-európai tagállam túlzottdeficit-eljárással néz szembe, ha év végén lejár az Európai Unióban a 3 százalékos hiánycél elérésére adott türelmi idő. Természetesen előfordulhat, hogy jövőre még egyszeri méltányos intézkedésre kerül sor. De a döntés már Brüsszel kezében lesz.

Hatalmas összeget kapnak állampapírjaik után a magyarok; eurókötvény jöhet

Olyan magas kamatot fizetnek az inflációhoz kötött állampapírok, hogy a megtakarításukat ezekbe helyező magyar háztartások óriási összeget kapnak kézhez az Államadósságkezelő Központ tájékoztatása szerint.