Öt éve nem látott szintre, 21,8 százalékra emelkedett azon amerikai állampolgárok aránya, akiknek a hitelkérelmét választott pénzintézetük elutasította – derült ki a New York-i Fed felméréséből. Az elutasítási arány februárban még csak 17,3 százalék volt.

Businessman,Holds,Out,Indian,Rupee,Money,Bag.,Getting,A,Grant.
Fotó: Shutterstock

A Fed jelentéséből kiderül, hogy az elutasítási arány növekedése minden korcsoportban megfigyelhető, és a 680 alatti kreditpontszámmal rendelkező állampolgárok körében a leghangsúlyosabb.

A kutatás rámutat: az autóhitelért folyamodók körében 2013 óta nem volt ennyire magas, 14,2 százalékos az elutasítási arány, ezen adat több mint 5,1 százalékpontot romlott az idén februári mérések óta.

Az elutasított új jelzáloghitelek aránya 13,2 százalékra, míg a már meglévő lakáshitelek újrafinanszírozására tett kísérletek visszautasítottsága 20,8 százalékra növekedett.

A hitelkérelmek elutasítottságának növekedése mellett a közeljövőben kölcsönért folyamodók aránya közel hároméves mélypontra, 40,3 százalékra csökkent a megkérdezettek körében.

A drasztikusan megnehezedő hitelfelvétel mögött nagyrészt a Fed agresszív szigorítási politikája áll : az amerikai jegybank ugyanis az elmúlt időszakban szokatlanul dinamikusan emelte egyre magasabbra az alapkamatot, az letörése és a gazdaság lehűtése mellett megdrágítva ezzel a hitelek törlesztését is.

A kamatemelési kampány egyik, talán legnagyobb vesztese az volt: míg 2020 végén még 3 százalékos kamatra is kínáltak jelzáloghiteleket, mára a kölcsönök költsége 7 százalék köré emelkedett.