Továbbra is erősen inverz az amerikai hozamgörbe, a befektetők által leginkább figyelt 2 és 10 éves állampapírok hozamának különbözete 42 éve nem volt ilyen magas. Az inverz hozamgörbe akkor alakul ki, amikor a rövidebb futamidejű államkötvények magasabb hozamot kínálnak, mint a hosszú papírok. A befektetők ezt tartják az egyik legbiztosabb jelének annak, hogy fenyeget. 

Stressed business man crypto trader broker investor analyzing stock exchange market crypto trading decreasing chart data fall down loss, desperate about losing money of crisis, recession, inflation.
Fotó: Shutterstock


A hétfői kötvénykereskedésben a különbözet 110,8 bázispontra szélesedett, ez durvább különbözet, mint amire márciusban az amerikai regionális bankok válsága idején volt példa (akkor 108,3 bázispont volt a spread). A kétéves kincstárjegy hozama jelenleg 4,92 százalék, míg a 10 évesé 3,85 százalék. 

Hasonló negatív különbözetre utoljára 1981-ben volt példa, akkor a Paul Volcker vezette Fed monetáris politikája végül recesszióba taszította az Egyesült Államokat. 

Az alapvető probléma most az, hogy az inflációs mutatók ugyan világszerte lefelé tartanak, de a mérséklődés nem elég gyors, elmarad a korábbi várakozásoktól, ráadásul a mögöttes kockázatok továbbra is kifejezetten magasak, így a jegybankárok többsége héja tónusban kommunikál a gazdaságpolitikai folyamatokról és kilátásokról. 
 

A Fed részéről szinte borítékolható egy 25 bázispontos emelés ebben a hónapban, novemberig pedig 30 százalék az esélye egy következő szigorító lépésnek. Az EKB kamatpálya teteje várhatóan 4 százalékon lesz, a Bank of England részéről pedig vélhetően szükség lesz 6,25 százalékig emelni az irányadó rátán. 

Tovább mélyül az amerikai hozamgörbe, háromhavi csúcson a recessziós félelmek

Jerome Powell Fed-elnök kongresszusi meghallgatása tovább mélyítette a befektetők recessziós félelmeit, a kötvénykereskedők egyre jobban árazzák a gazdasági visszaesést.