Aligha lehet panasza a magyar részvénypiac befektetőinek, a BUX hajszálra van attól, hogy már 30 százalékos árfolyampluszt mutasson fel az év elejétől. Januárban még 44 ezer pont környékén kereste az irányt a magyar vezető indexe, most pedig már stabilan 57 ezer pont fölött tartózkodik. Ezzel a teljesítménnyel globális összevetésben a BUX a hetedik legjobb, s az európai börzék közül csak az orosz MOEX, a görög ASE és a török BIST-100 előzi meg. 

20200206 Budapest Tőzsde  becsengetés Budapesti Értéktőzsde  BÉT  csengőjének ünnepélyes megszólaltatásával bevezetésre került a Pensum Group Nyrt. 2 millió darab törzsrészvénye a BÉT Standard kategóriájába. A kereskedést Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója, valamint a cégcsoport igazgatóságának tagjai, Dr. Hadházy Péter elnök, Dr. Hadházy Tamás, valamint Tóth Péter indították el. Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG  20200206 Budapest 
Tőzsde  becsengetés 
Budapesti Értéktőzsde  BÉT  csengőjének ünnepélyes megszólaltatásával bevezetésre került a Pensum Group Nyrt. 2 millió darab törzsrészvénye a BÉT Standard kategóriájába. A kereskedést Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója, valamint a cégcsoport igazgatóságának tagjai, Dr. Hadházy Péter elnök, Dr. Hadházy Tamás, valamint Tóth Péter indították el. 
Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Mennyi? Harminc. Mi harminc? - Miért, mi mennyi? Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Annyiban szolgál magyarázatra a lista eleje, hogy idén rubel és a török líra is nagy erőkkel gyengül, vagyis minden egyes rubelben és lírában jegyzett részvényért egyre kevesebb dollárt kell adni: 2023-ban az orosz fizetőeszköz 28, míg a török 41 százalékot értékelődött le a dollárhoz képest, tehát a külföldieknek ez a két piac kifejezetten vonzó. 

Legjobban teljesítő tőzsdék 2023-ban
 

Az orosz tőzsdén ma már szinte csak a hazai befektetők aktívak, a külföldiek ha tudtak, a háború kitörése után megszabadultak orosz eszközeiktől. A jegybank statisztikái szerint a háború kitörése és az oda-vissza szankciók bevezetése óta a külföldi befektetők 2,2 milliárd dollárnyi részvénytől szabadultak meg, ami után a Moex kereskedési volumene jelentősen zuhant, a 2022-es évi 41 százalékkal volt alacsonyabb az előző évinél. 
A magánbefektetők pedig elsősorban a hagyományosan magas osztalékot fizető cégek papírjait keresik. Ilyenek a Lukoil, a Gazprom és a Sberbank, amelyek árfolyamnövekedése az alábbiak szerint fest idén: 61 százalék, 7 százalék, valamint 84 százalék.

Nagyot mennek idén a görög részvénypiacok is, sokáig vezették az európai mezőnyt, július vége óta azonban korrigálnak az ASE indexbe tartozó papírok. 

Ki hitte volna: mindenkit utcahosszal előznek a görög részvénybefektetések

Valószínűleg egy csukott szemmel összeállított görög részvényportfólióval sem lehetett idén mellényúlni: Európa legjobban teljesítő piaca vitathatatlanul a görögöké.

A BUX szinte kétnaponta dönt csúcsot, idén 30 százalékkal emelkedett az árfolyam. Tette mindezt úgy, hogy a külföldi befektetők szempontjából a magyar papírok kevésbé vonzók mint korábban, hiszen dollárjukat vagy eurójukat leváltva kevesebb forintot kapnak, mint 2023 elején: azóta a forint 3,3 százalékkal erősödött az euróhoz képest és 3,8-cal a dollárral szemben. Látványos azonban, hogy a július közepi 333-as szintről máig 353-ig gyengült a forint a dollárhoz képest, ez pedig erősen megdobta a magyar részvények teljesítményét is, a BUX azóta 10 százalékkal izmosodott és a forgalom is magasabb az év első felében látottnál.

Az értékeltségi mutatók továbbra is a magyar blue chipek mellett szólnak. Az árfolyamok és az egy részvényre jutó profitok hányadosa (P/E) jelenleg csupán 6,4 – ez jóval elmarad a 3-éves átlagos 9,2-es értéktől. 

A következő 12 havi P/E a Richternél 7,9-es, a Molé 4,62-es, míg a Telekomé 5,37. 

Az Erste elemzői szerint a BUX felülteljesítő mozgása egyértelműen az OTP érdeme, hiszen a Richter kurzusa megtorpant a történelmi csúcsnál. Arról, hogy miként dönthet a BUX kétnaponta történelmi rekordokat úgy, hogy a vezető 4 papír közül mindössze a Richteré van mindenkori csúcsa közelében, itt írtunk részletesen. Az óvatosság nem árt, vélik az Erste elemzői, a magyar részvények valóban olcsók, de a rekordot hozó második negyedéves profitszámok után  az elkövetkező negyedévek gyengébbek lehetnek, így középtávra, néhány hónapra érdemes óvatosnak lenni.